Soproni Autószerelő Szakmai Nap

Az idei soproni Autószerelő Szakmai Nap sorozatában az ötödik volt, 5 évvel ezelőtt rendeztük meg először. Mindig jó visszhangja volt, így évről évre több autószerelő látogat el, hogy neves előadóktól értesülhessen a szakma újdonságairól és megismerkedjen a legújabb műszerekkel.

Idén rendhagyó módon nem január utolsó hetében, hanem a március 19-i hétvégén került megrendezésre a konferencia. Nem ez volt az egyetlen változás! A márciusi szakmai nap a megszokottól eltérően kétnapos volt és idén az Intent Hungária Kft. az Áramkör Egyesülettel karöltve rendezte meg az eseményt.

Az első nap

A rendezvény március 19-én délelőtt az AUTOLIV sopronkövesdi telephelyén gyárlátogatással indult.

A gyárban a körülbelül 30 fős társaság a biztonsági övek zárrendszerének és a biztonsági öv és övfeszítő rendszer gyártását követhette végig.

A gyárlátogatást követően a hegykői Tornácos étteremben a helyi polgármester szólt a környék nevezetességeiről, történelméről, majd a résztvevők megismerkedhettek a délutáni programokkal (wellness fürdőzés, túra a vasfüggönyhöz). A közös vacsorát egy helyi kisvendéglőben szolgálták fel.

„Érdekes volt látni a rendszerváltás előtti határőrizetet, mivel én is határőr voltam a katonaságnál. A polgármester úr magával ragadó előadást tartott a korszakról” – mondja Major János.

Másnap

Március 20-án, szombaton a hagyományoknak megfelelően idén is a Vas- és Villamos Ipari Szakképző Iskola adott helyet a szakmai nap előadás-sorozatának. A rendezvény Kasuba György előadásával indult. Immobiliserekről tartott előadása részletesen tárgyalta a modern és régebbi típusú indításgátló rendszerek működési elvét, szoftveres megoldásait, valamint több példán keresztül mutatta be az egyes indításgátlók „tanítását”, a kulcsok programozási lehetőségeit. Rövid szünet után az Autoliv cég képviseletében Jánossa Károly lépett a pódiumra. Szakmai előadása napjaink utasvisszatartó rendszereiről szólt. Ábrákon, szemléltető példákon keresztül szemléltette az egyes biztonsági övek működési elvét, illetve adatokat kaphattunk a működés paramétereiről (működtető feszültségértékek, övfeszítés sebessége, reakcióidők).

Rövid ebédszünet után Farkas László, a Würth WOW értékesítési vezetője napjaink egyik szó szerint is égető kérdésével, a FAP-rendszerekkel foglalkozott. Az előadási anyag tele volt gyári információkkal, ismertető ábrákkal, melyek által a témakörrel kevésbé foglalkozó kollégák is könnyedén megérthették a probléma lényegét. Az előadás végén beszélt a probléma diagnosztikai műszerrel történő feltárásáról, szükséges eljárásokról.

Huszti Tibor előadása zárta a hosszúra nyúlt tréninget. Annak érdekében, hogy a figyelem lehetőleg rá és a kivetített anyagra koncentrálódjon, minden résztvevő kinyomtatott tematikát kapott. Az előadás témája a szélessávú lamdaszondák felépítése és működése volt.

„Úgy gondolom, nagyon sok munka állt az előadások mögött, és az a véleményem, hogy színvonalas előadásokat láthattunk. Szerintem mindenkinek érdekes és tanulságos volt a nap. Én újra meg újra rádöbbenek, mennyi mindent nem tudok még... Egyetlen negatívumként a kurtára sikeredett (az idő szűke miatt az előadás befejezetlen maradt) lambdaszonda előadást tudom megemlíteni. Remélem, majd egyszer még bepótoljuk” – emlékezett Domokos Zoltán

„Ötletes programok; jó szervezés; kiváló elhelyezés; bőséges és hangulatos vacsora; baráti és szakmai csevegések. Köszönjük. Várjuk a következő hasonló rendezvényt!” – Bognár László