A WorldSkills 2024 Lyon nemzeti döntője

A WorldSkills Hungary program a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara részeként működik; az Autószerelő szakmának immár 6. éve szakmai támogatója az Autótechnika kiadója, az X-Meditor Kft. A magyar válogatóversenyt idén is a Szakma Sztár Fesztivál keretén belül szerveztük, ahol 4 fiatal mérte össze tudását 7 állomáson.

A WorldSkills és EuroSkills versenyek nem csak a nemzetek közötti versengésről szólnak, sokkal inkább a szakképzés/szakmák népszerűsítéséről és a nemzetközi standardok meghatározásáról/megismeréséről. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ezen célok mentén tartotta fontosnak a kezdetekkor, 2017- ben, hogy bővítse a magyar csapat szakmáit, így került be az autószerelő szakma is 2018-ban. Azóta 4 versenyen szerepelt magyar autószerelő, a tavalyi drezdai megmérettetésen Ölbei Zsolt kiválósági érmet szerzett.

A Hungexpón megrendezett döntőn, a 2 nap alatt 7 feladatot kellett teljesíteni a versenyzőknek, melyeket a verseny támogatói is biztosítottak.

1. feladat – Motorszerelés és -mérés
A feladat egy belső égésű motor egyik dugattyújának kiszerelése, és mérési feladatok elvégzése a hengeren, dugattyún és dugattyúgyűrűkön, végül a motor összeszerelése. Erre 60 perc állt rendelkezésre. A hengerfurat mérése nem mindenkinek sikerült precízen, de mind a 4 versenyző becsülettel helytállt.

2. feladat
A második feladat a fékrendszerek diagnosztikai és szervizfeladatairól szólt. Egy preparált szimulátoron kellett elvégezni az első és hátsó fékek szervizét, miközben meg kellett találni az elrejtett hibákat. Elöl tárcsaféket, hátul pedig dobféket kellett szerelni. A hatvanperces feladat során a „beépített” hibákat kell feltárniuk és megjavítaniuk.

3. feladat
A harmadik megmérettetés egy diagnosztikai feladat volt, melyet a Würth támogatott. Audi Q3 volt az alany, melyen több elektromos hibát rejtettünk el. A hibakeresés során soros diagnosztikai műszert, multimétert és kapcsolási rajzokat használhattak a versenyzők. A jármű először nem indult, majd pedig egyenetlenül járt. Ezen problémákat A WorldSkills és EuroSkills versenyek nem csak a nemzetek közötti versengésről szólnak, sokkal inkább a szakképzés/szakmák népszerűsítéséről és a nemzetközi standardok meghatározásáról/ megismeréséről. 10 I I 2023 I 5 www.autotechnika.hu kellett orvosolni 60 perc alatt. A járművet az Audi Hungaria Zrt. biztosította.

4. feladat
Szintén az Audi Q3-ason kellett járműelektronikai feladatokat megoldani, melyeket az Intent Hungária Kft. biztosított. Az állomást Hasza Attila, korábbi versenyző vezette, a feladatokat is ő készítette korábbi versenytapasztalatai alapján. CAN és LIN hálózatok ellenőrzése, javítása és a komfortelektronika hibajavítása volt a feladat, melynek során oszcilloszkópos méréseket is kellett végezni.

5. feladat
A Garagent a modern vezetéstámogató rendszerek diagnosztikájából és a TPMS rendszerekből adta feladatait. A TEXA RCCS3 állvány segítségével el kellett végezni egy jármű kamerakalibrációját. A feladatmegoldás közben elméleti tudásról is számot kellett adni, ugyanis a versenyzők a témakörből több kérdést is kaptak a gyakorlati feladat mellett.

6. feladat
A Puma Tools állomása több feladatból állt, ahol főleg a mechanikus javítások kerültek előtérbe. Kerékőrlefúrás és GEN2 csapágycsere volt a feladat. Szokásukhoz híven különleges szerszámokat is adtak a versenyzők kezébe, melyeket fel kellett ismerni és működésüket elmondani.

7. feladat
Az Audi Hungaria Zrt. nemcsak egy járművel járult hozzá a versenyhez, hanem egy állomást is biztosítottak, ahol egy 1.8 TFSI motoron kellett elvégezni a vezérműlánc cseréjét. A feladat megoldására 90 perc állt rendelkezésre. A feladatok teljesítése közben is jó hangulat uralta a versenyt, a diákok nemcsak versenyeztek, hanem tanultak és életre szóló élményt szerezhettek. A Skills válogató során csak egy győztest lehet hirdetni, aki megkezdi a felkészülési időszakot.

A nap végén összesítettük a pontokat, amik egyértelmű sorrendet mutattak:

  1. helyezett: Tánczos Bence
  2. helyezett: Udvardi Gergő
  3. helyezett: Szabó Félix
  4. helyezett: Lovas Zoltán

Az értékelőbizottság tagjai:

  • Ölbei Zsolt
  • Nagy László
  • Pok Zoltán
  • Őri Péter

Az eredményhirdetés során ajándékot adtak át és támogatták a verseny megrendezését:

  • X-Meditor Kft. – az Autótechnika lapkiadója
  • Garagent AH Kft.
  • Puma Tools Bt.
  • Intent Hungária Kft.
  • Würth Kft.
  • Autonet Import Magyarország Kft.

Gratulálunk minden résztvevőnek a sikeres versenyzéshez, Tánczos Bencének pedig jó felkészülést és eredményes versenyzést kívánunk.
 



A versenyzők nyelvi felkészülését a Széchenyi István Egyetem támogatta.