Kiválósági érmet szerzett a magyar autószerelő versenyző

Magyarország 2018 óta indít versenyzőt autószerelő szakmában a WorldSkills International és a WorldSkills Europe által szervezett nemzetközi versenyeken. Az idei volt a negyedik megmérettetés, ahol versenyzővel vettünk részt. Habár a koronavírus-járvány és a kínai szervezők versenylefújása miatt többször is aggódtunk a verseny megtartásáért, végül nemcsak részt vettünk a versenyen, hanem Ölbei Zsolt kiválósági érmet szerzett.

A nemzetközi versenyek az elmúlt években a koronavírus okozta világjárvány áldozataivá váltak. Eredetileg 2021-ben, Sanghajban került volna megrendezésre a szakmák világbajnoksága, de először csak 1 év csúszást jelentettek be, később pedig a kínai szervezők lemondták a versenyt. A WorldSkills International tagországai olyan megoldást szerettek volna, ami nem csorbítja a verseny szabályait, de lehetővé teszi minden szakma számára a megmérettetést. Ennek eredményeként egy speciális lebonyolítás mellett döntöttek: a tagországok felajánlhatták, hogy egy-egy szakma versenyének lebonyolítását vállalják, így különböző időpontokban és helyszíneken meg lehet rendezni az eseményt. A világversenyt így most 15 ország 26 városában bonyolították le 62 versenyszámban, ezeken 57 országból 1015 versenyző mérettette meg magát szeptember 7. és november 26. között.

A versenyszám és a Skills-program szervezője a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a szakmai szponzor az X-Meditor Kft., aki biztosítja a felkészítés hátterét. A korábbi hazai válogatóversenyen elért győzelmével Ölbei Zsolt kapott lehetőséget, hogy a világversenyen Magyarországot képviselje.

A teljes cikk előfizetőknek érhető el.