A Turbo-Tecnél Lengyelországban

A 2021. évi Autótechnika Országos Tanulmányi Verseny győztes csapata a Zalaegerszegi SZC Munkácsy Mihály Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának triója: Fülöp Sándor Balázs, Kovács Bálint, Nagy Richárd Tamás, felkészítőjük Horváth Tibor tanár úr. A verseny fődíját a Turbo-Tech Kft. ajánlotta fel: tanulmányút az anyacég lengyelországi központjába, a jaworznói nagyüzemi alkatrész-felújító üzemébe.

A Tubo-Tec Kft. munkatársának, Kugler Viktornak a vezetésével indultunk 12-én korán reggel Mosonmagyaróvárról. A Katowice közelében található Jaworznóig az út 440 km, így már 11 órára megérkeztünk a gyárba, amely Európa egyik legnagyobb autóalkatrész-felújító vállalata. A már Európa sok országában tevékenykedő Tubo-Tec vállalat felújító tevékenységében folyamatosan bővül a felújítandó alkatrészcsoportok köre. Szakszerű vezetéssel megtekinthettük az egész felújítási vertikumot, mi már láthattuk az újdonságokat is. A termékpaletta a következőkből áll össze:

Dízelbefecskendező rendszerek (injektorok, nagynyomású szivattyúk) felújítása, ezzel kezdte tevékenységét a cég (Bosch, Delphi, Siemens, Denso stb.). Ma már döntően a CR-technika elemeit újítják fel, de a régebbiek is, így például a PD-elemek, még a palettán vannak.

A turbófeltöltők felújítása is az első termékek között volt, a típusokat tekintve teljes körű a kínálat: Garrett, KKK, Schwitzer, Holset, Mitsubishi, IHI, Hitachi, Toyota, CZ, Bosch-Mahle TurboSystems, BorgWarner.

A teljes cikk előfizetőknek érhető el.