Autótechnika Országos Tanulmányi Verseny

Az Autószerelők Országos Egyesülete (AOE) és az X-Meditor Kft. gépjárműipari szakkommunikációs cég, az Autótechnika folyóirat kiadója és szerkesztősége jelen tanévben is meghirdette az autószerelő, autószerelő technikus és autóelektronikai műszerész tanulók nagy hagyományú országos tanulmányi csapatversenyét.

A rendezők kiemelt partnere 2015-ben a győri Széchenyi István Egyetem, kiemelten a Közúti és Vasúti Járművek Tanszék, valamint a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ. A rendezők a verseny előkészítésébe és lebonyolításába bevonják a szakma jeles vállalkozásait és képviselőit, ezzel széles körű szakmai összefogást teremtenek meg.

A verseny célja, hogy a tanulók a leendő szakembereknek munkát adó gépjárműfenntartó-ipari vállalkozások szakmai elvárásai szerint bizonyíthassák felkészültségüket, rátermettségüket. A versenyfeladatok teljesítése napjaink legkorszerűbb vizsgálati eljárásainak, diagnosztikájának ismereteit igénylik, de a szakma szerelési, szervizműveleti alapjai, egyszerűbb hétköznapi munkafeladatai sem hiányoznak a megmérettetésből. Mivel az autójavítás ma már nemcsak a kézművességben, hanem a szakmai információforrások kezelésében és a vállalkozási ismeretekben való jártasságot is megköveteli, ezért a versenyzők ezekről a területekről is kapnak feladatot. A csapatban való versenyzés során a másokért való felelősség, a becsületes helytállás kerül előtérbe. A jól szereplő csapatok öregbítik iskolájuk hírnevét, és egyben a szakmai képzés fontosságára irányítják a figyelmet.

A verseny szakmai vezetői és a zsűri elnökei: dr. Nagyszokolyai Iván és Spindler Tibor. A zsűri tagjai a szakma felkért jeles képviselői.

A versenyre nevezhetett minden olyan szakképző intézmény, amelyikben autószerelő, autószerelő technikus és autóelektronikai műszerész képzés folyik. Iskolánként több 3 fős csapat is nevezhet. A csapat tagjait az iskola jelöli ki. A csapatok évfolyamtól, képzési szakiránytól függetlenül állíthatóak össze. Nevezési díj nincs.

Nevezési határidőre, 2015. február 16-ra 22 iskolából 57 csapat nevezése érkezett be, ezzel a versenyre való jelentkezés lezárult.

A 2015. évi AOTV menete eltér az eddigi gyakorlattól!

1. forduló – a válogató verseny
Feladat: a szakmai alapozó és szaktantárgyakat érintő, valamint az autó világához tartozó általános ismereteket érintő elektronikus tesztlap kitöltése. A feladatsort interneten keresztül, adott időpontban megkezdve, maximálisan 2 óra 30 perc idő alatt kell megoldaniuk a versenyzőknek! A nevező iskolákban, a válogató verseny ideje alatt az AOE által delegált ellenőrök ügyelnek a versenyszabályok betartására. A verseny első fordulójára 2015. március 5-én kerül sor.

2. forduló – a döntő
A döntőt a győri Széchenyi István Egyetemen, az egyetem támogatásával, részben az egyetem laborjaiban rendezzük, idén is a szakma meghívott cégeinek közreműködésével. A versenynek különös érdekességet ad az egyetem területén található Mobilis Interaktív Kiállítási Központ versenyhelyszínként is szerepet vállaló aktív részvétele. A verseny döntője 2015. május 16-án lesz.

A versennyel egy időben országos autószerelői szakmai találkozót, kiállítást is szervezünk, szakmai előadásokat tartunk. A Mobilis – a tudományos felfedezések háza – a résztvevők számára látogatható lesz.