Járműipari felsőoktatási és kutatási együttműködés

Hazánk versenyképességének motorja a járműipar. A további fejlődés szűk keresztmetszete az, hogy nem áll rendelkezésre a megfelelő számú és képzettségű munkaerő. A probléma minden szinten jelentkezik, a szakmunkásoktól a mérnökökig, az autógyártást végzőktől a beszállító kis- és középvállalkozásokig. A kormányzat folyamatosan próbál választ adni ezekre a kihívásokra. Az egyik válasz, hogy az elmúlt évben európai uniós forrásokat allokáltak arra a célra, hogy ezek felhasználásával a járműipar oktatási és kutatási igényeinek a jelenleginél is hatékonyabban tudjon a felsőoktatás megfelelni.

Ennek a részeként valósul meg a Pannon Egyetem, a Széchenyi István Egyetem, a Kecskeméti Főiskola, az Óbudai Egyetem és a Miskolci Egyetem közös projektje is, melynek keretében június 25-én „Járműipar és a felsőoktatás – Elvárt kompetenciák és képzési igények a teljes ellátási láncban” címmel workshopot tartottak Veszprémben, a Pannon Egyetemen.

A projekt konkrét célja olyan járműipari felsőoktatási intézményhálózat létrehozása, amely a regionális és ágazati kapacitásfejlesztésekhez igazodva a regionális-térségi munkaerő-piaci igényeket elégíti ki, összehangolt szolgáltatási kínálat létrehozásával. Ezzel egyenrangú cél az Új Széchenyi Terv által kiemelt járműiparhoz magas hozzáadott értékű képzési-szolgáltatási kínálat kialakítása. A projekt operatív céljai 5 főirány fejlesztését irányozzák elő a projektben az alábbiak szerint:

– Ipari kapcsolatok fejlesztése

– Képzésfejlesztés

– Kutatási együttműködés fejlesztése

– Nemzetközi kapcsolatok fejlesztése

– Szervezet- és szolgáltatásfejlesztési főirány

Forrás: TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0002/sajtó-tájékoztató