Az "Év haszongépjármű-szerelője" verseny

A Federal Mogul autóipari beszállító által meghirdetett „Év szerelője” verseny országos döntőjére 2013. október 15–16-án került sor, a mezőkövesdi Balneo Hotelben. A Hungarofék Kft. szervezésében lezajlott kétnapos eseményen a helyi és régiós selejtezőkön legjobban teljesítő 22 autóbusz- és kamionszerelő küzdött meg egymással.

A legtöbben Volán-társaságoktól érkeztek, de szép számmal akadtak kamionos cégektől is jelentkezők. A feladat féktárcsa és fékbetét szakszerű cseréje volt, mely műveletnél a teljesítés ideje rangsorolta a versenyzőket. Az ország minden tájáról érkezett versenyzők többségét feleségek, barátok, illetve műszaki vezetők is elkísérték a megmérettetésre, így szinte családias, kiváló hangulatban bizonyíthatták felkészültségüket. A szurkolók kivetítőn keresztül követhették figyelemmel a szerelés minden mozzanatát.

A cserét kétszer kellett teljesíteni, a második szerelés dupla súllyal számított a végeredménybe. Ennek alapján egy rendkívül szoros és izgalmas küzdelemben a győztes Buga János lett, aki a Waberers International Zrt.-t képviselte. A második helyezett és egyben legjobb buszos szerelő Kóródi Zoltán volt, aki a Jászkun Volán Zrt. színeiben versenyzett. A harmadik helyen a Vértes Volánnál dolgozó Bohus Péter végzett. Összességében elmondható, hogy minden szerelő jelentősen javított idején a selejtezőkhöz képest, ami arra utal, hogy komoly munkát végeztek a felkészülés során.

A május óta tartó versenyeken, illetve a döntő során is értékes tapasztalatokkal gazdagodtak az indulók és vezetőik egyaránt, így a visszajelzések alapján szakmai körökben nagy sikere volt a rendezvénynek.

A prágai döntő

Az első két helyezett képviselhette hazánkat a Prágában megrendezésre kerülő európai 
döntőn. A szervezők a verseny előtt színvonalas programok keretében mutatták be a cseh fővárost a résztvevőknek és kísérőiknek. Az eseményen hét ország 14 versenyzője vett részt. A feladat csakúgy mint a hazai versenyeken, féktárcsa és fékbetét cseréje volt időre a cseh Buggyra csapat versenykamionjain. Az első forduló után a négy leggyorsabb szerelő küzdhetett meg a fődíjért, ami egy személyautó volt. Buga János az 5. helyen végzett, így minimális különbséggel lemaradt a továbbjutásról, ugyanakkor Kóródi Zoltán pedig bravúros teljesítménnyel a 3. helyet szerezte meg az izgalmas végjátékban. A versenyt egy közös ünnepség és vacsora zárta.

A magyar versenyzők elmondásuk szerint sokat tanultak az év során, és jövőre a megszerzett tapasztalatokkal újra harcba szállnak a fődíjért. Palatics Attila – a magyar versenyek lebonyolítója – a Hungarofék Kft. ügyvezető igazgatója szerint remekül helytálltak az itthoni nyertesek, és jövőre az idén megszerzett tapasztalatok alapján akár Magyarország is megkaphatja a rendezés jogát.

Színezett lakkok javítófényezéshez – Spies-Hecker lakkszínező adalékai javításhoz

A kölni festékgyártó időközben hat lakkszínező adalékot fejlesztett ki.

Az adalékok az összes „High Solid” színtelen lakkhoz használhatók – írja egy Spies-Hecker sajtóközlemény. A mélyvörös Alfa Romeo Rosso Competizione 134 B szín javításához például a Permasolid 9040 és 9041 adalék használható.

A gyári fényezés során a színfejlesztés és a kívánt „mély színhatás” elérésének az érdekében a színezett színtelen lakkok (eingefärbte Klarlacke) jelentősége egyre növekszik. A fényezőműhelyek számára egy igazi kihívást jelent ez az anyag – új technológia és speciális tudás szükséges a javításhoz. „Az autógyárak, mint pl. a Ford, a Renault vagy a Peugeot, egyre nagyobb mértékben támaszkodnak a színezett lakkok által elérhető kifinomult hatásokra” – magyarázza a németországi műszaki ügyfélszolgálaton dolgozó Michael Kramer. „A Permasolid-Klarlack-Color adalékkal a fényezőnek lehetősége van arra, hogy a javításhoz szükséges komplex technológiát színezett lakkal oldja meg” – vélekedik a szakember.

Teljes támogatás

Az effekt színek speciális javítási felépítése miatt a Spies-Hecker az új adalékok mellé egy specifikus adatlapot is kínál. „A célunk az, hogy a felhasználókat a munkájukban támogassuk. A Permasolid-Klarlack-Color adalékkal egy megfelelő javítási megoldást ajánlunk” – foglalja össze Michael Kramer. A műszaki tanácsadás, a megfelelő információs anyag ugyanúgy hozzátartoznak az ajánlathoz, mint az oktatás.

További információ a Spies-Hecker, illetve az importőr honlapján található: http://www.spieshecker.com/portal/link/colorexpert
www.servind.hu