Formula Student Hungary 2012

Augusztus 20-án véget ért a győr–gönyűi kikötőben megrendezett Formula Student Hungary 2012.A harmadik alkalommal megrendezett versenyre a 41 regisztrált csapat közül 38 jött el, amely remekül mutatja a műszaki egyetemisták versenysorozata magyarországi állomásának növekedését, illetve a szervezők, az X-Meditor Kft. egyre bővülő szakértelmét.


I. helyezett csapat: FS Team Tallinn

Az AutoPro végig jelen volt a versenyen, most összefoglaljuk az FSH 2012 végeredményét. Az előző versenyekhez hasonlóan idén is a világ minden tájáról érkeztek csapatok: Magyarországon kívül Németországból, Ausztriából, Franciaországból, Olaszországból, Lengyelországból, Csehországból, de még Indiából, Oroszországból és Észtországból is regisztráltak résztvevőket.

A statikus versenyszámokat, a költségbeszámolókat, az autók prezentációit, valamint a csapatok üzleti terveit pénteken és szombaton tartották, ezeket követték vasárnap és hétfőn a dinamikus versenyszámok. Az utolsó szám, az Endurance futam hétfőn este ért véget, majd ezután összesítették a végeredményt, amelyet a Széchenyi István Egyetem új Tudásközpontjában tartott esti díjátadón hirdettek ki.


II. helyezett csapat: KA-RaceIng Electric

A versenyre ellátogatók péntektől hétfőig a pálya melletti lelátóról követhették az eseményeket. Az ellátásról a Famulus Hotel gondoskodott a pályához közeli légkondicionált sátorban, továbbá a látogatók körülnézhettek a Continental Magyarország, az Energotest standjain, illetve kipróbálhatták a Sim-Techs Racing motion szimulátorait is. A szimulátorokon a nézők és a versenyzők többek között kipróbálhatták a versenyautók és a pálya virtuális változatát is, ahol a leggyorsabb időt az a Kiss Norbert futotta, aki később a kvalifikációt is megnyerte a BME FRT autójával.

A 800 részt vevő diák nagyszerű hangulatban várta a díjakat, hatalmas lelkesedéssel fogadták saját csapatuk és a többi csapat helyezéseit is. A díjátadó végén Csütörtöki Tamás, az XMeditor autóipari üzletágának vezetője a színpadra hívta az összes szervezőt, pályabírót, illetve önkéntest, akik hozzájárultak ahhoz, hogy az FS Hungary idén harmadszorra is gond nélkül és rendben megvalósulhasson.

Az összesített eredmény alapján az FSH 2012 győztese az Észtországból érkező FS Team Tallinn lett, miután elsőként végeztek a statikus versenyszámok összesítésében, illetve dobogóra állhattak a dinamikus versenyszámokban is. Az összesített második helyezett a KA-RaceIng Electric lett Németországból, a dobogó legalsó fokára pedig a cseh CTU CarTech benzines csapata állhatott fel.


III. helyezett csapat: CTU CarTech

A három magyar csapat remekül szerepelt az idei versenyen is: a BME Formula Racing Team hetedikként végzett az összesítésben, miután vasárnap a leggyorsabb köridővel, ráadásul kölcsön féltengellyel magasan a többiek előtt megnyerték az AutoCross versenyszámot, és első helyen kvalifikálták magukat a másnapi Endurance futamra. A BME benzines csapata a statikus számokban is jól szerepelt, ott ötödikként zártak.

Számos új csapat is volt a mezőnyben, például a BME elektromos csapata, a BME FRT FSE. Ők a 19. helyezettek lettek az összesítésben, illetve a statikus és a dinamikus versenyszámokat is a középmezőnyben zárták.

A Kecskeméti Főiskola csapata, a KEFO Motorsport is először indult FS versenyen, ők a 30. helyen végeztek az összesített eredmények alapján. Az indiai NITK Racing szintén első alkalommal vett részt a versenyen. A Karnataka államban található Manglore-ból érkező csapat rengeteg tapasztalatot gyűjtött, sőt már azt is tudják, min kell majd változtatni a következő évi versenyre.

Összességében hatalmas sikere volt a Formula Student Hungary 2012-nek. Az egyre több részt vevő csapat, a rendezvény egyre magasabb színvonala, valamint a pályabírók és szervezők egyre bővülő tapasztalata mind-mind a rendező cég, az XMeditor Kft munkáját dicséri. A csapatok szeretik a magyar versenyt, a helyszínt, a várost, illetve a nyugodt légkört, és alig várják mindnyájan, hogy bekerülhessenek a következő évi Formula Student Hungary versenyre is.

Az FSH 2012 végeredménye elérhető a rendezvény honlapján: http://fshungary.hu/final- results-2012 (Ahol az Autótechnika készül, az XMeditor Autó üzletágában, ott van a Formula Student Hungary „vegykonyhája” is. Rövid beszámolónkat éppen ezért nem mi írtuk, hanem egy elhivatott külső szemlélő írását választottuk.)