Autopromotec 2009

Május 20–24. között, 23. alkalommal rendezték meg a kétévenkénti Autopromotec autóipari garázsberendezés és aftermarket kiállítást hagyományos helyszínén, a folyamatosan fejlődő bolognai vásárvárosban.

A vásár sikerrel zárult, mind kiállítói, mind látogatói szempontból. 2007-hez képest 2,4%-kal többen, 101 620-an látogattak Bolognába. 84 931 látogató Olaszországból érkezett, 16 689 fő pedig külföldi országokból, ami a vásár egyre erősödő nemzetköziségét mutatja.

 

A látogatók nagy része nemcsak megtekintette a kiállítást, hanem üzletet is kötött. Elemzők szerint a vásár által generált forgalom meghaladta az 1 milliárd eurót. A kiállítók száma a 2007-es 1404-ről idén 1443-ra nőtt (+2,8%), ami új rekord az Autopromotec történetében. Ebből 975 volt hazai (olasz) kiállító és 468 külföldi – a legtöbben, szám szerint 95-en Németországból érkeztek. Soha ilyen nagy érdeklődés nem övezte még a kiállítást a sajtó részéről: 254 újságíró akkreditált az eseményre, 21%-kal több, mint két éve. A külföldi média részaránya is nőtt 2007-hez képest. Ezek az adatok mind alátámasztják, hogy az Autopromotec a gazdasági válság ellenére is nagyon sikeres volt, és továbbra is az autóipari aftermarket vezető nemzetközi vásárának számít. A következő Autopromotec-et 2011. május 25–29. között rendezik.


A hazai „pálya” előnyét számos olasz gyártó reprezentatív, nagy alapterületű standdal igyekezett kihasználni. A diagnosztika területén a „mindent visz” TEXA a haszongépjárművekre is erőteljesen koncentrált. A „minden a mindegy mekkora kerék körül” műfajában a kiegyensúlyozók és kerékszerelők zavarba ejtő sokasága közül választhatott az érdeklődő, igazán új megoldással az Areo jelentkezett, a centrírozó és felniegyengető egyesítésével.


A futóműmérők a mérési elvek nagy változatosságát mutatják, elsődleges cél az előkészítési idők lerövidítése. A Bosch FWA 4630 kereskedelmi világpremierje is itt volt.


Az amatőr megoldástól (lásd az emelőt), a számítógéppel programozott infraszárítóig minden szakág képviseltette magát.


A dízeltechnika vizsgálóberendezései között a hazánkban jól ismert Zapp ismét számos újdonsággal jelentkezett.