Nagy László lesz az autószerelő versenyző Kazan-ban

A március 15-i hosszú hétvége előtt, 12-13-án rendezték a Szakma Sztár Fesztivált, ahol már második éve kap lehetőséget az autószerelő szakma is, hogy megmutassa magát a fiatal közönségnek. A SkillsHungary nemzeti döntő keretében mérették meg magukat a Szakmák Világbajnokságára, vagyis a Worldskillsre a fiatal autószerelők.

Az első fordulóból 5-en kerültek a nemzeti döntőbe, melynek a Hungexpo „D”-pavilonja adott otthont. Az autószerelők szakmai szponzori szerepét az Autótechnika szakfolyóirat kiadója, az X-Meditor Kft. látja el a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával közös munkában.

Az első állomást a Saint-Gobain Autover biztosította, ahol a legmodernebb asszisztens-rendszerekkel és egy kamerakalibrációval kellett megküzdeni a versenyzőknek. Sajnos a tapasztalat szerint az iskolai tananyagból kimaradnak ezek a modern berendezések, így nem volt könnyű dolguk a fiataloknak.

A második állomást a Puma Tools foglalta el, akik idén is mini-kiállítást rendeztek be a versenyhelyszínen. A látványos munka a közönség előtt zajlott, így a kilátogató, pályaválasztás előtt álló gyerekek közelről is szemügyre vehették az autószerelő szakma feladatainak mozzanatait. A versenyre is különlegességeket tartogattak, hiszen nem mindennapi feladatokat adtak a versenyzőknek: a problémamegoldó képességet berohadt injektorok kihúzásával, a naprakész szakmai ismereteket pedig 2.1-es kerékcsapágy cseréjével mérték fel. A hengerveszteség-mérés rutin feladatnak számít, de a rövid munkaidő miatt izzasztóra sikerült ez az állomás is.

A Würth-nél a feladat egyszerűnek tűnt: be kellett indítani a járművet és meg kellett találni a hibákat. Csakhogy a hibák nagy része gátolta a jármű beindítását, így a versenyzők első dolga volt ezen hibák feltárása és elhárítása. A diagnosztizáláshoz nem volt elég az OBD-csatlakozó használata, a fiatal autószerelőknek kapcsolási rajzot és rendszeradatokat kellett olvasni a feladat megoldásához.

Az AUDI Hungaria több szakképesítés OSZTV-versenyének lebonyolításában is aktív szerepet vállalt, a Szakma Sztár Fesztiválon is több járművel és motorral volt jelen, melyeket a SkillsHungary nemzeti döntőre is rendelkezésre bocsátott.

Így a versenyzőknek egy 2,0 TFSI motoron kellett mechanikus méréseket végezni, ki kellett szerelni az 1-es hengerből a dugattyút, majd azon és a hengeren is mérni kellett, végül a motort újra össze kellett szerelni 1 órán belül.

Az 1,5 TSI motor hengerfejtömítés-cseréjére kevésnek bizonyult az 1,25 óra munkaidő, ugyanis a bonyolult szerkezet szétszerelése és a vezérlés beállítása időigényes. A feladat nagy tanulsága volt, hogy a bontás előtt érdemes alaposan átnézni a szerkezetet, mert előfordulhat, hogy bizonyos alkatrészcsoport egyben is leszerelhető, amivel időt és energiát lehet spórolni, ami kifejezetten egy ilyen szoros versenyen jelenthet előnyt.

Az Audi S3 Cabrio-k amellett, hogy a standot ékesítették, aktív résztvevői voltak a versenynek, hiszen diagnosztikai és szemrevételezéses vizsgálatokat is kellett rajtuk végezni. Így összesen 7 állomáson, 7,25 órát kellett dolgozni minden résztvevőnek a verseny két napja alatt. Sokszor alig fél óra pihenő volt két állomás között, így a fiatalok elfáradtak a nap végére.

13-án délután 4-kor gyűltek össze a szervezők, segítők, versenyzők és a zsűritagok, hogy eredményt hirdessenek. Egyhangú pontozással nyert Nagy László, aki a Debreceni SZC Brassai Sámuel Műszaki Szakgimnáziumának végzős technikus tanulója. Habár nem minden állomáson ő érte el a legtöbb pontot, stabil teljesítményével a legtöbb pontot ő gyűjtötte, így kijutott az augusztus végén, Oroszországban megrendezésre kerülő WorldSkills-versenyre.

Gratulálunk minden résztvevőnek, és örülünk, hogy vállalták az idegen nyelvi verseny nehézségeit, Nagy Lászlónak pedig sok sikert kívánunk a világversenyre, a következő fél éves felkészülésre pedig kitartást és sok tanulást.