AOE szakmai nap – Eger

Egerben, november 12-én tartotta az Autószerelők Országos Egyesülete az év utolsó szakmai napját, ahol a tanulók és a szakemberek is tájékozódhattak a szakma újdonságairól. A délelőtti programoknak az Egri Szakképzési Centrum Bornemissza Gergely Szakközépiskolája, Szakisko- lája és Kollégiuma adott otthont. Az autószerelő, az autóelektronikai műszerész és autótechnikus növendékek az AOE pártoló tagjainak előadásait hallgathatták meg.

Az iskola részéről Korpás Róbert nyitotta meg az eseményt, majd Spindler Tibor, az AOE elnöke tartott egy rövid beszámolót a szakma jelenlegi helyzetéről és a diákok lehetőségeiről. Felidézte az autójavító világ problémáit, de rögtön hozzá is tette: a szakmában legalább 2000 betöltetlen állás van, ezért, ha kellően komolyan veszik a tanulást és elhivatottak a szakma iránt, akkor biztos az elhelyezkedésük.

Pesti László, a Tenneco Automotive Magyarország képviseletében a lengéscsillapítók kialakításáról, szerkezetéről tartott prezentációt, majd kitért a javítási, szerelési és tesztelési módszerekre és lehetőségekre is. Egy rövid szünetet követően pedig a kipufogórendszer rejtelmeibe kalauzolta el a diákokat. A szünetben az iskola udvarán ünnepélyesen elültettek egy tölgyfát a februárban elhunyt Tőgyi Gábor emlékére, aki nemcsak Egerszalók polgármesteri feladatait látta el már az 5. ciklusban, hanem az iskola tanműhelyének kialakításában és fejlesztésében, az autószerelő oktatás minőségi javításában is kimagasló munkát végzett. Az ünnepségen Korpás Róbert ígéretet tett, hogy Tőgyi Gábor szellemiségében folytatja a megkezdett munkát, és felhasználja azt a tudást és a szakma iránti alázatot, amit elődjétől tanult.

Az emlékfaállítás után a diákok visszatértek a tanterembe, ahol Piri András és Gáspár Péter adott ügyfélkezelési és munkaszervezési tanácsokat, valamint bemutatták az InterCars, a DAT és az Indas Kft. közösen fejlesztett szer- vizszoftverének a működését. Ezután az InterCars Kft. nevében átadtak az iskolának egy 500 000 Ft értékű eszközfelajánlást. Az iskolai program egy szakmai előadással zárult, amelyen a diákok a legmodernebb hibrid és elektromos járművek technológiai jellemzőit és javítási/karbantartási nehézségeit is megismerhették Őri Péter előadásában.

A szakmai nap délutáni programja a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában folytatódott, ahová a kamara és az iskola képviselője, valamint a régió iparosai kaptak meghívást. A kerekasztal-beszélgetésen a szakoktatás, a duális képzés és a tanulók műhelyben történő oktatása volt a kiemelt téma. Spindler Tibor előadásában felhívta a szervizek figyelmét a 2016-ban életbe lépő módosításokra, de hangsúlyozta: az AOE érdek-képviseleti szervezet, csak azon szervizek érdekeit tudják képviselni, akik a szervezet tagjai.

Ugyancsak fontosnak tartotta emlékeztetni a hallgatóságot, hogy az érdekérvényesítés a magyar jogrend szerint a kamara feladata. Így a jövőben a kamara részéről is nagyobb aktivitást várna azon területi kamarák részéről, amelyekkel az egyesület együttműködési megállapodást kötött. Őri Péter a megjelent autójavító mestereknek szakmai újdonságokkal is szolgált előadásában, a korszerű motortechnika témájában.