Lendületben az autóipar minden ága

Több mint nyolcezren látogattak ki az idei AUTOMOTIVE HUNGARY és AUTÓTECHNIKA–AutóDiGa 2015 szakkiállításokra a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontba október 28. és 31. között.

A régió legnagyobb autóipari beszállítói és járműfenntartó-ipari rendezvényén 11 ország 300 kiállítója vett részt, ami 15 százalékos növekedést jelent a tavalyi számokhoz képest.

Egy térben, a Hungexpo A kiállítási csarnokában rendezték meg a két kiállítást. Az előző évek gyakorlata is mutatta, szerencsés a két autóipari szakterület együttes felvonultatása, a gyártó-fejlesztő és a fenntartó.

Nem is olyan nagy baj, ha látja a gyártó, beszállító, hogy a termékeik akár egy-két évtizedes fenntartása milyen műszaki gondokkal kell, hogy szembenézzen, azokat hogy oldja meg, milyen vizsgálati eljárásokat alkalmaz, milyen kiváltó megoldások használatára kényszerül.

A gyártói oldalon négy, Magyarországon gyártóbázissal rendelkező autóipari cégen (Audi, Mercedes, Opel, Suzuki) kívül most először a BMW is saját standdal képviseltette magát. Az autógyárak mellett az ipar legnagyobb beszállítói (köztük a Bosch, a Takata, a Flextronics, a National Instruments, az SMR, a LUK Savaria, a BPW-Hungária, a Rába, a ZF, a Shinwa és a Thyssen Krupp) is jelen voltak.

Tavaly 432 ezer jármű és 2 millió 465 ezer motor készült Magyarországon. Az iparág teljesítménye 6496 milliárd forintot tett ki, ez háromszorosa az élelmiszeriparnak és nyolcszorosa a gyógyszeriparnak – mondta el a kiállítás megnyitóján Kilián Csaba, a Magyar Gépjárműipari Egyesület (MAGE) főtitkára.

Az AUTOMOTIVE HUNGARY-n immár hagyomány, hogy az egyetemi és a főiskolai csapatok összemérik elméleti és gyakorlati tudásukat. A hazai járműipari képzésekben részt vevő mérnökhallgatók 17 csapatát prezentációkkal, műszaki feladatokkal, expocaching-gel és szakmai kvízzel tesztelte a zsűri. Az első helyet 2014 után ismét a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Formula Racing Team csapata (BME FRT) nyerte. A második helyre az Óbudai Egyetem csapata futott be, a bronzérmet a győri Arrabona Racing Team szerezte meg.

Az AUTOMOTIVE HUNGARY társrendezvénye a nagy múltú, most 24. alkalommal megrendezett AUTÓTECHNIKA–AutóDiGa Nemzetközi járműfenntartó-ipari szakkiállítás volt, ahol elsősorban a szerviztechnika, a garázsipar és a diagnosztika kiállítói mutatták be termékeiket, fejlesztéseiket, miközben a látogatók magas szakmai színvonalú előadásokat hallgathattak OKTATÁS, TUDÁS, VÁSÁR témában.

A kiállításon a hazai élvonalbeli cégek standján kiállított garázsipari termékek a világszínvonalat képviselték, a világ bármely hasonló tematikájú vásárán sincs különb kínálat. Ismét vannak olyan szakmai területek, amelyeken a technikai haladás – ismét – beruházást követel meg. Ez elsősorban a diagnosztikában van így, de sok olyan berendezés is van, mellyel a munkafolyamatok egyszerűsíthetőek, gyorsíthatóak. Jó volt látni, hogy kínálatban itt sincs hiány.

A hazai fejlesztésű termékek, köztük az oktatástechnológiai berendezések pedig megmutatták, milyen élvonalbeli szellemi alkotásokra és gyártmányok előállítására vagyunk képesek versenyképes árakon. A hazai járműállomány fokozatos elöregedése, a nagyszámú használtautó-import is vet fel problémákat: milyen eszközökkel, javítástechnológiákkal, milyen alkatrészkínálattal lehet ezeket a gépjárműveket vizsgaképes, közlekedésbiztonságos műszaki állapotba hozni.

A vásár vásárjellegét azok a kiállítók, elsősorban szerszámosok, alkatrészkereskedők adták, ahol a látogató táskájába vásárfia is kerülhetett. A járműfenntartó-ipar évenkénti találkozója, vására a technika gyors fejlődése miatt ma már nem kétséges, hogy szükséges.

Találkozzunk 2016-ban!