További növekedés előtt áll a magyar járműipar

 A legnagyobb hazai járműipari vállalatok, beszállítók, szakmai szervezetek valamint a kormányzat képviselőinek részvételével 2014 után második alkalommal szervezte meg járműipari csúcstalálkozóját a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA). Az eseményen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tekintette át a tavaly mintegy 6651 milliárd forint értékben termelő és több mint 132 ezer embert foglalkoztató sikerágazat teljesítményét, illetve vázolta jövőbeni kilátásait.
A teljes hazai feldolgozóipar 27,4 százalékát kitevő járműipar a magyar gazdaság húzóágazata. A szektorban jelenleg több mint 700 vállalat működik, amelyek közvetlenül több mint 132 ezer embernek biztosítanak megélhetést. Az Opel motorgyára és a nagy autógyárak, vagyis a Suzuki, az Audi és a Mercedes mellett a világ 20 legnagyobb első körös autóipari beszállítójából (TIER1) 15 már Magyarországon is rendelkezik termelőkapacitással.



Ésik Róbert, a HIPA elnöke, a rendezvény házigazdája nyitóbeszédében kiemelte, hogy 2014-ben a befektetések terén is folytatódott az a látványos fejlődési folyamat, amely a járműipart az elmúlt években jellemezte. Ezt támasztja alá, hogy tavaly a HIPA közreműködésével megvalósuló befektetési projektek volumenének több mint fele, vagyis 868 millió euró a járműiparhoz köthető. Ezeknek a beruházásoknak a révén 3500 új munkahely jön létre Magyarországon. 2014-ben többek között olyan nevek kerültek fel a magyar járműipari szektor szereplőinek listájára, mint az indiai Apollo Tyres és a lengyel Alumetal, valamint olyan jelentős cégek bővítették kapacitásukat, mint a sopronkövesdi Autoliv és a győri Nemak.
„Az ágazat jövőbeni kilátásai is igen kedvezőnek mondhatók, hiszen a HIPA által kezelt aktív befektetési portfólióban továbbra is a járműipari beruházások dominálnak. A szervezet jelenleg 107 nyitott projekt kapcsán folytat tárgyalásokat, amelyek közül 21 a járműipari szektorhoz köthető. Amennyiben ezek a most ismert paraméterekkel valósulnak meg, úgy a beruházások által összesen közel 3600 új munkahely létesül majd Magyarországon” – mondta Ésik Róbert.

A teljes cikk előfizetőknek érhető el.