Mobilitás 2014 – Autókiállítás Budapesten

November 21. és 23. között került megrendezésre a Mobilitás 2014 Autókiállítás és Vásár a budapesti Syma Rendezvényközpontban. 20 kiállító 24 márkával képviselte magát a háromnapos eseményen, ahol a látogatók megnézhették és kipróbálhatták a legújabb járműmodelleket, megismerkedhettek az autóipari trendekkel, előadásokat hallgathattak a gépjármű-finanszírozási és -biztosítási lehetőségekről, és a kereskedők legfrissebb ajánlatairól is értesülhettek. Kiemelt figyelmet kaptak az elektromos járművek és a „kibocsátásmentes” közlekedés.

Azok a hazai gépjármű-forgalmazó cégek, amelyek már 20 éve jelen vannak a piacon, amelyek tulajdonosa nevét és arcát adja a vállalkozásához, amelyek nemcsak hisznek a tisztességes piaci magatartásban, de nap mint nap tesznek a legális gépjármű- és alkatrész-kereskedelem, valamint a tisztességes szolgáltatások piaci térnyerése érdekében, összefogtak egy jó ügy miatt. Mivel az új gépjármű értékesítés az elmúlt évben hónapról hónapra stabilan növekedett, úgy látták, hogy eljött az ideje, hogy a szakma ismét kilépjen a fénybe, megmutassa magát a nagyközönségnek. Ez az ágazat ugyanis nagyon megszenvedte a válságot, a korábbi felelőtlen hitelezési és értékesítési gyakorlatot. Megfizették az árát, a kereskedők több mint 60%-a eltűnt a magyar piacról. Azok, akik fennmaradtak, összefogtak, és egységesen álltak Gablini Gábor ötletgazda mögé, így a legtöbb márka képviselve volt a kiállításon, ráadásul a Puskás Ferenc Stadion körül kialakított pályán pedig 80–100 tesztautó kipróbálására nyílt lehetőség.

A háromnapos rendezvényen több, a pár héttel azelőtt a Párizsi Autószalonon bemutatott új vagy megújított modell is megtekinthető volt. Ilyen például a hamarosan az európai piacon megjelenő új Ford Mondeo, az év végén piacra kerülő új Volkswagen Passat, a formai igazításon átesett és új motorokkal felszerelt Peugeot 508-as, vagy az Infiniti speciális kiadású SUV-ja, a QX70 S Design. A sportosabb autókat többek között a Peugeot RCZ-R, vagy a teljes mértékben hazai gyártású új Audi TT Roadster képviselte.

Városi kisautókban sem volt hiány, az új Hyundai i10-est és a farmotorossá alakított harmadik generációs Renault Twingót is ki lehet próbálni. A Citroën standján a fő látnivaló természetesen a márka idei nagy dobása, a C4 Cactus volt.

A Nissan standján megcsodálhattuk a Pulsart, amely megszüntette a japán gyártó kínálatában eddig meglévő hiányt. A Pulsar is magkapta azokat a díjnyertes technológiákat, amelyek a közelmúltban több Nissan-modellen is megjelentek: a 360 fokos parkolókamera minden manővert leegyszerűsít, az Aktív Biztonsági Pajzs jelzi a holttérben haladó autókat, a tolatáskor az autó körül mozgó embereket, állatokat vagy tárgyakat, és figyelmezteti a vezetőt, ha irányjelzés nélkül elhagyná a sávját.

A sportos modellekre vágyók is megtalálhatták számításukat: a Nissan Gablini a Pulsar Nismo koncepción kívül bemutatta a 370Z Nismo változatát is, valamint a kultikus Nissan GT-R modellt, 550 lóerős, V6-os bi-turbó motorral.

A motorozás szerelmesei sem maradtak újdonság nélkül: a Harley Davidson itt mutatta be 2015-ös kollekcióját, benne a már nálunk is megvásárolható Road Glide Speciallel és az új Street 750-nel.

A rendezvényen a Magyar Autóklub, az OBB, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács, a Katasztrófavédelem, illetve a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület tart előadásokat, a BKIK pályaorientációs programja keretében pedig 8 szakiskola mutatkozott be a kilátogató szülőknek és tanulóknak. A rendezvényen a márkakereskedők mellett a finanszírozás, biztosítás, járműkarbantartás és alkatrész-kereskedelem képviselői is megjelentek, ezért egy helyen lehetett informálódni, kipróbálni, és akár dönteni márkákról, típusokról, felszereltségről, árakról, hitelről vagy akár biztosításról.

A kiállításon a hagyományos autók mellett az elektromos járművek is kiemelt szerepet kaptak, amiket nemcsak megtekinthettek, hanem a fedett tesztpályán ki is próbálhattak az érdeklődők. A már ismertebb környezetbarát meghajtású modellek mellett olyan különlegességek is láthatók voltak a kiállításon, mint az Audi A3 e-tron, a Volkswagen e-up, a kifejezetten áru- vagy személyfuvarozásra kifejlesztett Nissan e-NV200 haszonjármű, vagy a Kia Soul EV, a koreai márka legújabb elektromos autója.

A budapesti Fáy András Közlekedésgépészeti, Műszaki Szakközépiskola az autószerelő szakma szépségeire, technikai izgalmaira hívta fel a figyelmet. A Toyota által támogatott, tisztán autós profilú szakközépiskola nappali tagozatos diákok színvonalas autószerelő- és autótechnikus-képzését végzi. A C pavilonban az elektromos autók mellett felállított standon a hibrid hajtásrendszerek működését és egy preparált Lexus bolygóműves, 2 elektromotorral ellátott nyomatékváltót mutattak be.

A kiállítás és a programok a járművásárlásra készülőknek mindenképp hasznosak voltak, remek alkalom arra, hogy a kínálatot egy fedél alatt lássák, megspórolják a kereskedések időt rabló felkeresését, és egyben az egész családot pár órára lekösse.