SZKTV - és OSZTV versenyek

A közlekedési szakterület 2014. évi állami tanulmányi versenyeinek, a Szakma Kiváló Tanulója Versenynek (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Versenynek (OSZTV) a Kecskeméti Műszaki Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium Gáspár András Szakközépiskola és Szakiskolája adott helyet. Az SZKTV a szakiskolások szakmai felkészültségének, míg az OSZTV az érettségire épülő szakképesítéseket tanulók szakmai tudásának versenykörülmények közötti mérésén keresztül rangsorolja a versenyekre nevezettek körében az ország legjobb szakmai teljesítményt nyújtó és legmagasabb szakmai tudással rendelkező leendő közlekedési szakembereit.

A Szakma Kiváló Tanulója Verseny országos döntőjén 2014. április 14–16-án karosszérialakatos-szakmában 10 fő, és járműfényező-szakmában is 10 fő mutathatta be szakmai felkészültségét. A döntőn teljesített feladatok között szinte kizárólag korszerű technológiák ismeretére épülő feladatokat kellett a versenyzőknek teljesíteniük. A karosszérialakatosok így bemutathatták többek között az alumíniumból készített karosszériaelemek egyengetésének fortélyait, számot adhattak részelemcserés javítási technológiai ismereteikről. A járműfényezők komplex feladatsor végrehajtásán keresztül mutatták be felület-előkészítési ismereteiket, majd korszerű, vizesbázisú fényezési technológia alkalmazásával győzték meg a versenybizottságot kimagasló szakmai tudásukról. Az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny döntőjére 2014. április 23–25-én került sor.

Hat versenycsoportban 61 versenyző mérte össze tudását. A magas technikai színvonalon megrendezett versenyen a klasszikus közlekedési szakképesítések (autószerelő, autóelektronikai műszerész, autótechnikus) versenyzői többek között az Audi Hungaria Motor Kft. és a Mercedes Benz Manufactoring Hungária Kft. által rendelkezésre bocsátott korszerű technikai eszközökön, motorokon és autókon mutathatták be szakmai felkészültségüket. A hibadiagnosztizálás, a szerelési-javítási műveletek, a méréstechnika, a környezetvédelmi felülvizsgálat, a járműfenntartás és járműápolás területeken nyújtott kimagasló teljesítmények alapján bátran mondható, hogy a magyarországi járműszerelő, járműjavító iparnak van jövője.

 

 

A versenynek az elsőség és megszerzése és a jutalmak mellett egy másik fontos tétje is volt. Az a versenyző, akinek a teljesítménye minden szakmai modulból meghaladta a 70 százalékot, automatikusan mentesült az év végi szakmai vizsga alól, és jeles minősítéssel zárta szakmai tanulmányait.

Hasonlóan jó eredmények születtek a Közlekedésüzemvitel-ellátó, az Út-, közlekedésépítő, valamint a Vasútüzemvitel-ellátó versenycsoportoknál is.

Részletes eredmények az NMH-SZFI honlapján találhatók (www.nive.hu).

Mindenképpen köszönet illeti a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot és a Közlekedés Tudományi Intézetet e sikeres versenyek anyagi fedezetének biztosításáért. Elismerés jár a Nemzeti Munkaügyi Hivatal és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ munkatársainak a szervező és koordináló munkáért, és nem utolsósorban a döntőt rendező Kecskeméti Műszaki Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium Gáspár András Szakközépiskola és Szakiskolája vezetésének és pedagógusainak színvonalas rendezési tevékenységükért.