Az Év Motorja díj 2013

A stuttgarti Engine Expo keretei között, idén június 5-én adták át a kitüntető „Év Motorja” díjakat. Az 1999 óta minden évben megtartott versenyt az angol UKIP Media & Events Ltd. írja ki és rendezi, melynek ügyvezetője, a díj alapítója Tony Robinson úr. A kategóriák száma 11+1, melyben ez évtől egy új is szerepel, a +1 az „Év motortechnikai fejlesztése” kategória. Az abszolút győztest a kategóriagyőztesek közül választják ki.

 

A zsűri 78 tagja, akik hónapokkal a kihirdetés előtt voksolnak is- mereteik, tapasztalataik és a megkapott szakmai anyagok alapján, 36 országból verbuválódtak. Köztük van Szécsényi Gábor, Az Autó folyóirat főszerkesztő-helyettese. („Jók az „öregek” is a háznál”, a 60 év feletti újságírók is 24-en vannak.)

A pontozás

Egy kategóriában, egy zsűritag maximálisan 25 pontot oszthat szét 5 motor között. Egy motornak maximálisan 15 pontot adhat, a leg- kisebb 1 pont lehet. A kategóriában az első helyre nem lehet azonos ponttal két motort tenni. A listákban csak a pontozással az első hat helyre került motort teszik közzé.

Nézzük ezek után a kategória helyezettjeit!













Ez évben először díjazták az „Év Motorja” verseny keretében, a be- szállítók körében az év motortechnikai fejlesztését. A díjat a Bosch kapta a hidropneumatikus hibrid rendszeréért. A díjat Frank Linke (a képen jobbra) és Götz Nigge, a projekt vezetői vették át

 

Az év motortechnológiai fejlesztése

Ez évben először díjazták az „Év Motorja” verseny keretében, a beszállítók körében az év motortechnikai fejlesztését. A díjat a Bosch kapta a hidropneumatikus hibrid rendszeréért, melynek gépjárműbe építését a PSA szakembereivel, Peugeot autóba építve végezték. Méréseik szerint városi üzemben akár 45%-os fogyasztás – és ennek megfelelő CO2- csökkenést eredményez (lásd Autótechnika 2013/3. p. 8.)

 

Fejlesztés

pont

Bosch hidropneumatikus hibrid

61

Continental motormenedzsment System 3

53

Denso lítiumion-akkumulátor csomag stop/start alkalmazáshoz

49

Federal-Mogul IROX siklócsapágy

43

Delphi Multec

38

BorgWarner Beru kettős gyújtótekercs

36

Hidria nyomásmérő izzógyertya

32

Prufrex intelligens gyújtórendszer (Intelligent Power Ignition-S)

31

Continental teljesítményelektronika technológia

30

Federal-Mogul alumínium dízelmotor-dugattyú

24

SKF turbótöltő gördülőcsapágy-egység

19

Enerpulse Pulstar motorkerékpár gyújtás/gyújtógyertya

16