Meghibásodási statisztika: a fő ok az elektronika

Elektronika, gumiabroncsok, motor: ez a 3 fő ok volt a felelős a haszonjármű-meghibásodások több mint háromnegyedéért 2010 első félévében Németországban, az ADAC német autóklub kimutatása alapján.

A pontos részarányok a következők: az elektronika volt a felelős a meghibásodásért az esetek 30,2%-ában, a defektes gumiabroncsok 27,4%-ában, a motor pedig 21,9%-ban. A tavalyi évvel összevetve idén főleg a gumidefektek váltak gyakoribbá. A hibák többsége az év elején (januártól márciusig) jelentkezett.

A kemény tél együtt járt a befagyott tüzelőanyag-vezetékekkel, a lemerült akkumulátorokkal és a kátyúk miatt defektes gumiabroncsokkal. Az első negyedévben 20%-kal több meghibásodás történt, mint a másodikban. Januárban az elektronikaspecialistáknak volt sok dolguk. A vészhívások 42,9%-ánál ugyanis az elektronika volt a hibás. Werner Renz, az ADAC Truck Service ügyvezetője a probléma fő okát abban látja, hogy a karbantartások gyakorisága lecsökkent a gazdasági nyomás miatt. A 2009-es évben a műszaki segélyszolgálat Európa-szerte mintegy 93 ezer járművet javított meg.