Az elektromos klímakompresszorok tulajdonságai

Fontos!

Sok járműgyártó speciális indítóprogramokat használ az új klímakompresszorok üzembe helyezésekor. Ezeket a programokat egy diagnosztikai műszerrel lehet elindítani. A funkció biztosítja a lassú indítást, és így megakadályozza, hogy a kompresszorolaj hirtelen beáramlása károkat (hidraulikus sokkot) okozzon!

Az elektromos klímakompresszorok szervizénél és cseréjekor különös figyelmet kell fordítani a diagnosztikai vizsgálatokra, a megfelelő anyagok, olajok megválasztására. A gyártói előírások figyelmen kívül hagyása kárt tehet a rendszerben, akár az új klímakompresszort is tönkretehetjük.

ELEKTROMOS ÉS HIBRID JÁRMŰVEK KLÍMAKOMPRESSZORAI

Az elektromos és hibrid járművek klímakompresszorai több szempontból is különböznek a szíjhajtású modellektől. Íme néhány fontos szempont, amelyet szervizelésük és javításuk során figyelembe kell venni. Az elektromos meghajtású kompreszszorok hermetikusan zártak. A szíjhajtás meghajtótengelyének hiánya azt jelenti, hogy a hűtőközeg nem tud a tengelytömítéseken keresztül kiszivárogni. A meghajtáshoz használt villanymotor a kompresszorházban található. Mivel a motor hűtőközeggel és hűtőközegolajjal érintkezik, csak szigetelő tulajdonságú olaj használható. Ha nedvesség kerül a hűtőközegkörbe, fennáll a rövidzárlat veszélye. Ezért a PAO olajok előnyben részesítendők, mivel nem higroszkópos tulajdonságokkal rendelkeznek.

A teljes cikk előfizetőknek érhető el.