A hűtőrendszer karbantartás-igényes

A hűtőközeg-szivattyú átlagban óránként 18 700 liter hűtőfolyadékot forgat meg a hűtőrendszerben. Az öreg „szakik” azt mondták: „Amíg elég víz van a hűtőrendszerben, nem történhet probléma.” Ez sajnos ma már nem igaz. A hűtőrendszer karbantartás-igényes.

A mai modern motorok hűtését, a motorvezérlő parancsára, az emissziós és fogyasztási követelményrendszernek megfelelően, az ún. termomenedzsment intézi. Nem kis feladat hárul például a szivattyúra, hiszen egy óra leforgása alatt egy tartályautó tankjának megfelelő mennyiségű hűtőközeget kell átszivat - tyúznia, ez hatalmas teljesítmény. A hűtőrendszer éveken keresztül nem kapott túl nagy figyelmet, árva gyerekként szerepelt az autósirodalomban. Napjainkban sem változott pozitív irányba a helyzet. Feltölteni, azt reméljük, hogy legalább a megfelelő színű hűtőközeggel (habár nem csak a szín számít!) és elfelejteni, ennyi a gyakorlat. Csak ha nagyon gyorsan fogy, akkor szentelünk neki nagyobb figyelmet.

Az újabb gépjárműtípusoknál karbantartás nélkül hosszú távon nem lehetséges a hűtőrendszer optimális működését biztosítani, szinte törvényszerű, hogy zavarok, hibák léphetnek fel, melyek motorkárokhoz vezethetnek (hűtő, hengerfej, szivattyú stb.). A hűtőfolyadékkör belső terében létrejöhetnek hibák (szivárgás, eltömődés, korrózió, lerakódások), ezek lecsökkentik az áramlást, ezáltal folyadékvesztés történhet, mindegyik kihat a motor működésére. Akár 1,2 literrel kisebb hűtőfolyadék-mennyiséggel üzemelő motorral is találkozunk, mikor az optimális összmennyiség 5–6 liter. Ez több mint 20%-os hiány.

A teljes cikk előfizetőknek érhető el.