Autotechnika szakfolyóirat
Autotechnika szakfolyóirat
2022. július | Olvasson bele!

A légkondicionaló rendszer szíveA járműklímák legfontosabb eleme kétséget kizáróan a kompresszor, hiszen ez a berendezés keringteti a hűtőközeget és az olajat a teljes rendszerben. A szakmabéliek nem is hívják másként, csak a légkondicionáló szívének, s bizony helytálló a párhuzam.

A KLÍMAKOMPRESSZOR FELADATAI

A klímakompresszor elsődleges feladata a hűtőközeg és az olaj keringtetése a légkondicionáló rendszerben, amit a nyomáskülönbség tesz lehetővé. A szerkezet beszívja a gáz halmazállapotú hűtőközeget a párologtatóból és a nyomás növelésével átszivattyúzza a kondenzátorba, ahol folyékonnyá válik. Mindeközben a rendszerben található olajat is mozgatja, biztosítva ezzel a rendszer kenését.

A KLÍMAKOMPRESSZOR FELÉPÍTÉSE

A fényképen egy támolygótárcsás, dugattyús klímakompresszor szerkezete figyelhető meg, a legtöbb légkondicionáló rendszerrel felszerelt járműnél ezt a műszaki megoldást alkalmazzák a szakemberek. Működésének lényege, hogy a tengely forgó mozgását – hajtórudak, illetve dugat - tyúk révén – egyenes vonalú mozgássá alakítja át. A forgatónyomatékot az autó erőforrása biztosítja, az átvitelről pedig szíj gondoskodik. A klímakompres - szort hagyományos tengelykapcsolóval vagy elektronikus szabályozószeleppel szerelik fel, utóbbi manapság jóval elterjedtebb a személyautók piacán.A teljes cikk az előfizetőinknek érhető el.
Ha Ön már rendelkezik előfizetéssel a megtekintéshez kérjük, jelentkezzen be.
Szeretne előfizetni? Itt megteheti.
hirdetés

hirdetés