Mazda 3 pollenszűrőcsere

A pollenszűrő cseréje általában az olajcserék alkalmával végzendő el, ezért viszonylag gyakori feladat. Ennek megfelelően vannak olyan gyártók, akik a szűrőt könnyen hozzáférhető részre tervezik, hogy a csere gyorsan elvégezhető legyen, de vannak olyan esetek is, amikor a szűrőcsere egy hosszabb tortúra, és szerelési információ hiányában nem is érdemes nekilátni.


Ilyen az első generációs Mazda 3, melynek annyira eldugott helyre sikerült tenni a pollenszűrőjét, hogy az csak két darabban szerelhető be ➊.


és

A művelet előtt vegyük le az akkumulátorsarukat, mert a csere közben több érzékeny csatlakozót is oldani kell. A szerelés rögtön egy kényes alkatrésszel kezdődik. A teljes műszerfalon végighúzódó díszcsíkot le kell venni ➋, hogy a kesztyűtartó csavarjai hozzáférhetőek legyenek. A díszcsíkkal óvatosan kell bánni, ugyanis könnyen eltörhet. A bepattintós felfogatás füleire is ügyelni kell, hogy azok visszaszerelhetők legyenek ➌.


és

A díszcsík mögött rejtőző csavarok ➍ kiszerelése után a kesztyűtartó kivehető. Miközben húzzuk ki az egységet, a kesztyűtartó világítását szereljük le ➎. A biztosítékdoboz alatt található műanyag burkolat rögzítése egyszerűen kipattintható és a burkolat leszerelhető. A biztosítékdobozt két műanyag fejű, kézzel oldható csavar tartja a helyén ➏. Szereljük le a panelt és oldjuk az összes rajta lévő csatlakozót ➐. Ezután le kell szerelni a biztosítékpanelt tartó konzolt, mely két csavarral van a tűzfalra erősítve ➑.


és


és

Ekkor láthatunk neki a középrész szétszerelésének. A lábtérben lévő műanyag borítást kell először leszerelni ➒, majd mögötte meglátjuk a szűrőház szerelőnyílását, melynek fedelét 4 csavarral rögzítették ➓. A fedél leszerelése után a szűrő kicserélhető. Ne felejtsük el, hogy 2 szűrőt kell kivenni, és kettőt is kell visszatenni!


Az összeszerelés művelete az előbb leírtak ellenkező sorrendben történő visszaszereléséből áll. Amikor a biztosítékpanelt visszaszereltük, és a csatlakozókat is visszatettük a helyükre, akkor csatlakoztassuk ismét az akkumulátort és ellenőrizzük az elektromos rendszereket. Ha minden megfelelően működik, akkor visszatehetjük a kesztyűtartót és a díszcsíkot is.