Az R1234yf hűtőközeg automatizált klímatöltője

A Bosch 2014-ben mutatta be az ACS 661 teljesen automatizált klímatöltő berendezését, ami az R1234yf klímaközegnek való megfeleléssel a legújabb követelményeknek is eleget tesz. Egyszerű, automatizált használata megkönnyíti és felgyorsítja a műhelymunkát és csökkenti a hibázás lehetőségét. A berendezés elérhető a kecskeméti központú, országos lefedettséget biztosító, logisztikai hálózattal rendelkező Sza-Co Kft.-nél. A Sza-Co gépjármű-felszerelések és garázstechnika üzletága ma már több, neves európai gyártó márkaképviseletét is ellátja. A Robert Bosch Kft.-nek immár több mint 18 éve szerződéses kereskedelmi partnere.

ALAPADATOK

A légkondicionálók a járművek alapfelszereltségéhez tartoznak: napjainkban a kisautók több mint 60%-a, a közép- és felső kategóriás modellek több mint 90%-a rendelkezik légkondicionálóval, és az arány napról napra nő. Az autógyárak a korábban jóváhagyott típusú járműveket 2016 decemberéig forgalmazhatják az R134a típusú hűtőközeggel, ezután nem lehet járművet az R134a hűtőközeggel gyártani. A becslések szerint 2019-re a járművek mintegy 40%-a az új közeggel fog rendelkezni. Az R1234yf klímaközeg 2011-es megjelenése után a Bosch együttműködve az autógyártókkal kifejlesztette a klímaszervizgépét, az ACS 661-et, ami már az új gázzal való munkához szükséges, a korábbinál sokkal szigorúbb biztonsági előírások szerint készült. Az új gép szigorúan figyel a szivárgások megakadályozására, a mérés pontossága nagyságrenddel nagyobb a korábbinál, a lefejtés hatékonysága 98% feletti, a szellőzés hatásfoka sokkal nagyobb, mint korábban. A gép figyel a különböző hűtőközegek keveredésének megakadályozására, de a kezelőnek is tisztában kell lennie a beérkező jármű klímaközegével. A GM, a Hyundai, a Kia, a PSA, a Nissan és a Mitsubishi több modelljében már R1234yf található! Az ACS 661 főbb jellemzőit az ➊ táblázatban foglaltuk össze. A gép főbb részegységeit az ➊ és a ➋ ábra mutatja be.


➊ A klímagép részegységei I. 1 – Nyomtató, 2 – Kijelző és vezérlőpanel, 3 – SD- és USB-port, 4 – Friss olaj tartály (PAG vagy POE), 5 – UV-kontrasztanyag-tartály, 6 – Használt olaj tartály, 7 – Fedél, 8 – Fékezhető első kerekek, 9 – Nagynyomású szelep, 10 – Kisnyomású szelep, 11 – Manométer – kisnyomású, 12 – Manométer – nagynyomású


➋ A klímagép részegységei II. 1 – Megszakító kapcsoló, 2 – Főkapcsoló, 3 – Gyorscsatlakozó (kisnyomá- sú), 4 – Öblítő port, 5 – Gyorscsatlakozó (nagynyomású), 6 – Szerviztömlő, 7 – Szerviztömlő tartó, 8 – Hátsó kerekek, 9 – Tápkábel


➌ A tömlők öblítéséhez használt csatlakozók.

ÜZEMBE HELYEZÉS

Az ACS 661 üzembe helyezésekor ügyeljünk arra, hogy a folyadékokat a megfelelő tartályokba helyezzük. Figyeljük a jelöléseket. A gép belső alkatrészeinek védelme (és a garancia megőrzése) érdekében csak olyan olajat és kontrasztanyagot használjunk, ami a járműgyártók által jóváhagyott. A folyadéktartályok feltöltése után a nyelvi és mértékegység-beállítások következnek. A külső hűtőközegtartályt kössük össze a géppel, majd a menüben adjuk meg a kívánt töltési mennyiséget. Minimum 4 kg-ot töltsünk a belső tartályba, hogy elég legyen legalább egy rendszer töltésére. A belső tartály feltöltése 15–20 percet vesz igénybe. A mérleg kalibrálása nem szükséges, azt a gyárban elvégezték. A tartály feltöltése után a kijelzőn kb. 3 kg-mal kisebb tömeget fogunk látni mint amit előzőleg beállítottunk, ugyanis a gép a tölthető tömeget jelzi.

A gépet aktiválni kell a https://register.servicesolutionsportal.com honlapon.


táblázat

KARBANTARTÁS

150 kg klímagáz szűrése után a szűrőt ki kell cserélni, ezzel egy időben érdemes a vákuumszivattyú olaját is lecserélni. Havonta kell ellenőrizni a mérleg kalibrációját, a csatlakozók és tömlők tömítettségét, és ilyenkor érdemes letakarítani a gépet. 10 évente kell nyomáspróbálni, ezt a vizsgálatot a Bosch végzi el.

GYORS ÉS EGYSZERŰ MŰKÖDTETÉS

Amikor egy jármű beérkezik javításra vagy töltésre, akkor az adatait fel tudjuk venni az ACS 661-en. Az utolsó 25 jármű adatait azonnal vissza tudjuk olvasni.

A hűtőközeg lefejtése előtt a használt olaj tartályát ürítsük ki, majd kezdjük meg a gáz szivattyúzását a „recover” gomb segítségével. A folyamat innentől teljesen automatikus. A gép leválasztja a gázból a használt olajat és a megfelelő tartályba vezeti. Ezt követi a vákuumozás, amit egyszerűen a „vacuum” gomb megnyomásával indíthatunk el. 0,35 bar nyomás felett a szivattyúzás leáll, ezért kell a lefejtést előtte elvégezni.

A tömlők öblítése minden esetben ajánlott, ha más olaj kell az adott járműbe, mint a szervizben megfordult előzőbe. Az öblítéshez használt csatlakozók a 3. ábrán láthatók.

A töltés is hasonlóan egyszerű, mint a többi művelet. A „charge” gomb megnyomása után megadhatjuk a kívánt hűtőközeg- és olajmennyiséget, amit a rendszerbe szeretnénk juttatni. A gép először tömítettségi vizsgálatot végez, majd elkezdi a töltést, ha a rendszert megfelelően tömítettnek érzékeli.

A teljesen automatikus vezérlés esetén még ennyit sem kell tennie a kezelőnek, ugyanis az „Automatic” gomb lenyomása után csak nyugtáznia kell az egyes folyamatokat. A szimpla szervizcsatlakozóval ellátott rendszerek töltése csak manuálisan végezhető.

A kontrasztfolyadékból minden esetben kb. 7,5 ml-t fecskendez a rendszerbe.

AZ ACS 661 ELŐNYEI

A professzionális berendezés alapfelszereltségként tartalmazza az alábbiakat:

– Teljes mértékben automatizált szervizfolyamat.

– Egyenként is választható szervizlépések.

– Szerviztömlőkhöz tartozó öblítő funkció, a hibrid/elektromos rendszerekkel való kompatibilitás érdekében.

– Külön olaj-/UV-kontrasztbefecskendező palackok.

– Nagy teljesítményű mély vákuum funkció.

– Elektronikusan vezérelt belsőlevegő-csere.

– Integrált öblítőprogram opcionális készlettel.

– Nem cseppfolyósodó gázok automatikus lefejtése.

– Egyszerűen karbantartható belső szűrő.

– Szervizelhetőség: egyszerű olajcsere a szárítószűrőben és a vákuumszivattyúban.

– Nyomtató.

Megrendelési szám: S P00 000 071

A Bosch ACS 661 klímaszerviz berendezés – úgy, mint az R1234yf hűtőközeg alkalmazása – már itt van a piacon. A Sza-Co Kft. rövid határidővel vállalja a berendezés szállítását.