Fényszóróarculat

A fényforrások fejlesztésével a fényszórótervezés nagyot lépett előre, így ma már minden eddiginél formásabb és stílusosabb fényszórókat alkothatunk. Nagyon fontos, hogy egy autó fényszórója igazán szép legyen.

Mindezt a tudománynak köszönhetjük – egészen pontosan a precíz LED-technológiának. A LED-ek teszik lehetővé, hogy a dizájnerek olyan formájú fényszórókat tervezhessenek, amelyek a hagyományos, izzós megoldásokkal még megvalósíthatatlanok voltak. A családi autók mindig is visszafogottnak tűntek. Ám a még idén megjelenő új Ford Mondeo a kategória „egyik legdögösebb autója” lesz – amiben nagy szerepet kaptak az új modell fényszórói.

„Amikor megformáltuk az új Mondeót, mindenképpen ki akartuk hangsúlyozni a fényszórók karcsúságát – ezt pedig a LED-technológia tette lehetővé számunkra” – magyarázza Chris Hamilton, a Ford vezető formatervezője. „Egy hagyományos halogénreflektorral ez képtelenség lett volna.”

A LED-ek annyira aprók, hogy a tervezők sokkal szabadabban helyezhetik el őket mint az eddig használatos izzókat, s így olyan világítótesteket alakíthatnak ki, amelyek nem csupán funkcionálisak – ezáltal pedig radikálisan átalakíthatják az autók külső megjelenését. 
A keskeny fényszórók révén lekerekíthetők a karosszéria kiszögellései, vagyis az autók áramvonalasabbá válhatnak. Az orr-rész profilja mélyebbre húzható, ami sportosabb benyomást kelt.


Adaptív első világítás

A kis átmérőjű diódák egyedi mintázatokban, egyedi vezérléssel építhetők be, ami különleges világítási effektek kialakítását teszi lehetővé; jó példa erre az irányjelzők adott sorrendben felvillanó, narancssárga fénysora. Ráadásul a diódák sokkal kevesebb hőt termelnek mint a korábbi lámpák, ezért a fényszórók vetítőlencséi és egyéb alkatrészei műanyagból is készülhetnek, vagyis könnyebben hozzáalakíthatók a dizájnerek elképzeléseihez.

Ráadásul a jövőben még több lehetőség kínálkozik. A technológia fejlődésével a tervezők több színt – sőt színárnyalatokat is – alkothatnak majd, így a dizájn még izgalmasabbá válhat. A fényszórók formavilágának kialakítása előtt fényes jövő áll. A vadonatúj Ford Mondeo a Ford első európai modellje, amelynek fényszórója teljes egészében LED-technológiával működik.

Forrás: FORD-sajtóinformáció