Valeo pollenszűrők OE minőségben

Kevesen vannak tudatában annak, hogy a pollenszűrő mennyire fontos eleme a jármű klíma- és szellőzőrendszerének. Az utastérszűrő hiányában, a levegőben jelen lévő káros anyagokat, mint például a többi autó kipufogógázainak keverékét lélegeznénk be a kis tér miatt rendkívül magas koncentrációban, nem beszélve a porról és a pollenekről. Ez az egészségre ártalmas „koktél” hosszú távon komolyan veszélyeztetheti az autóban utazók biztonságát, ugyanis könnyen elfáraszthatja a vezetőt, és ezáltal balesetet idézhet elő.

A Valeo pollenszűrők tagadhatatlan minőségéről már sok neves autógyártó meggyőződött. Ezért napjainkban már nemcsak a francia gyártók, hanem a BMW, a Fiat vagy a Volkswagen csoport járműveiben is megtaláljuk gyári eredeti alkatrészként (OEM), beleértve a legújabb VW Golf 7 és Škoda Octavia 3 modelleket is, ahol először került alkalmazásra az „Ultrafine Technology“ nevű új technológia. Ez a tisztán szintetikus polipropilén szövet, mely nemcsak tökéletesen felfogja a környező levegőben található szilárd szennyeződéseket egészen 0,5 µm átmérőig, de a szűrőn a felfogott szerves részecskék (baktériumok) nem szaporodnak tovább. Ezzel a járműben utazók egészsége maximálisan védve van, és az utastérbe friss és tiszta levegő kerül, mely hosszabb távolságon is biztosítja a gépkocsivezető éberségét. További fontos érv a több szövet egyes rétegeinek összeillesztési technológiája. A legtöbb gyártó olvasztásos vagy ragasztásos módszert, míg velük ellentétben a Valeo a saját fejlesztésű és szabadalmaztatott, vízsugárral történő összeillesztési technológiát (Water Jet Bonding) alkalmazza. Ezeknél az illesztéseknél a levegő áteresztő képessége nem csökken, mivel a szálszerkezet nem bomlik meg és a szövet homogén marad a szűrő teljes felületén.

Igényes megrendelői számára a Valeo aktív szénnel kombinált szűrőket gyárt, ezek teszik ki a márka által gyártott pollenszűrők teljes egyharmadát. A pótalkatrészpiacon „Protect” jelzés alatt kerülnek értékesítésre. Az aktív szén bázisú hozzáadott szűrőréteg képes elnyelni az olyan káros gázokat, mint például az ózon vagy a nitrogén- és kén-oxidok. Az ilyen szűrő nemcsak óvja az utasok egészségét, de sokkal kellemesebbé is válik az utazás. Az aktív szénnel ellátott szűrők nélkül a károsanyag-koncentráció elsősorban a városi forgalomban, az autó utasterében csaknem hatszor magasabb, mint a környező levegőben. A „Comfort” jelzésű, szintén OE minőségű, Valeo részecskeszűrők három rétegből készülnek. Az előszűrő a durva szennyeződéseket fogja fel (pl. por). A mikroszálas közbenső polipropilén réteg az akár 0,5 µm nagyságú részecskéket (pl. polleneket és baktériumokat) is megköti, míg a harmadik réteget a teljes szövetet stabilizáló rácsszerkezet képezi.

A Valeo egyes járművekhez a standard szűrőkön kívül rugalmas kerettel ellátott pollenszűrőket is szállít, melyek az adott típuson jobb szigetelést biztosítanak a HVAC modulon belül, mint a merevkeretes utastérszűrők. A rugalmas keret megkönnyíti a szűrő klímarendszerbe történő be- és kiszerelését is.