A Toyota figyeli a jelzőlámpákat

A Toyota idén májustól forgalmi viszonyok között teszteli az Intelligent Transport System (ITS) nevű rendszerét, amely a jelzőlámpáktól kap információt és azt továbbítja a jármű vezetőjének.

Természetesen Toyota városban lesznek a tesztek, amely részeként a kijelölt úton a rendőrlámpákat olyan jeladóval látják el, amely 700 MHz-es sávszélességen továbbítja a járműveknek a lámpa aktuális állapotát. A rendszer így még azelőtt figyelmezteti a járművezetőt (a hangrendszeren és a navigáció kijelzőjén keresztül) a piros fényre, mielőtt az észlelné, így hamarabb elveheti a gázról a lábát, ezzel tüzelőanyagfogyasztás- és CO2-kibocsátás-csökkenés érhető el.

A teszt részeként folyamatosan figyelik a járművezetők reakcióit a különböző közlekedési szituációkban, hogy megtudják, mely funkciókkal lehet a balesetek számát és a CO2-kibocsátást csökkenteni. Így tudják kiválasztani, hogy mely funkciók legyenek továbbfejlesztve a jövő ITS-rendszereibe.

A későbbiekben akár olyan funkció is megjelenhet, hogy a jármű automatikusan fékez, ha piros jelzést kap.

A Toyota a 700 MHz-es sávot tavaly márciusban használta először közúti teszteken, akkor olyan biztonsági rendszert vizsgáltak, melynek célja, hogy megelőzze a kereszteződésekben a jobbra kanyarodók okozta baleseteket.