A szintetikus kenőanyagokról

A szintetikus kenőanyagok alapanyagait jóval alaposabb finomítási módokkal állítják elő, mint a hagyományos ásványolaj alapú termékekét, ezáltal lényegesen jobb védelmet, magasabb teljesítményt biztosítanak, mint a hagyományos ásványolaj alapú termékek. Mindez elsősorban a homogén molekulaeloszlásnak köszönhető. Hogy mindezt jobban megértsük, tekintsünk át röviden néhány információt a motorolajokról. 

1. Hagyományos ásványolaj alapú motorolajok – hagyományos kenőanyagok.

2. Szintetikus motorolajok – növekvő igény a gyártói előírások fejlődésének következtében.

Mindkét változatot kőolajból, azaz nyersolajból készítik. A lényegi különbség, hogy a szintetikus alapolajok előállítása speciális finomítási eljárásokat is magában foglal, melyeknek köszönhetően nagyobb tisztaság, homogén molekulaeloszlás érhető el. Ezzel az eljárással nemcsak a szennyező anyagok távolíthatók el az olajból, hanem előre meghatározott molekulaszerkezetet állíthatunk elő, melynek hatására a kenőanyag tulajdonságai kiszámíthatóak, tervezhetőek lesznek.

Szintetikus olajok használatával hatásosabb védelem, kiszámíthatóbb teljesítmény érhető el. Alacsony, valamint magas környezeti és üzemi hőmérsékleten egyaránt tökéletes védelmet biztosítanak, csökkentve ezzel a gépelemek kopását és az üzemanyag/energia fogyasztást, növelve a motorok hatásfokát és élettartamát.

A szintetikus termékek fejlesztését a korszerű motorokban jelentkező, kiemelkedően nagy igénybevételek miatt kezdték el néhány évtizeddel ezelőtt. Ezek a  termékek alacsony hőmérsékleten is kitűnő folyási tulajdonságokkal bírnak, ezért egyik legnagyobb előnyük, hogy más termékeknél jobb motorvédelmet biztosítanak még akár extrém hőmérsékleti és környezeti körülmények között is. Hidegindításkor a motor gyakorlatilag kenés nélkül kezdi meg működését és ilyenkor nagyon fontos, hogy mennyi kenőanyag maradt a henger falán leállítás után, vagy mennyi idő alatt olajozza át a kenőanyag a motort, azaz milyen gyorsan jut kenőanyag a kritikus kenési helyekre. A szintetikus termékeket nem szükséges a motornak „összetörni”, illetve felmelegíteni, hogy elérjék a megfelelő viszkozitást.

A szintetikus termékek használata üzemanyag-megtakarítást is eredményezhet. Az indítás után a hagyományos kenőanyagok belső súrlódása, azaz viszkozitása magas, ezért a motornak nagy belső ellenállást kell ledolgoznia, ami magas fogyasztást eredményez. Szintetikus kenőanyagok használatával ez a hideg motor esetében bekövetkező fogyasztástöbblet jelentősen csökkenthető. A szintetikus termékek nem elhanyagolható előnye még, hogy tisztább alapanyagokból készülnek, ezáltal nemcsak a káros­anyag-kibocsátást csökkentik, de kevesebb lerakódás képződését is eredményezik a kritikus pontokon.

Az ExxonMobil, a Mobil kenőanyagok gyártója már több mint 100 éve folyamatosan fejleszti a gépjármű-kenőanyagok technológiáját, különös hangsúlyt fektetve a szintetikus kenőanyagokra. Célja, hogy biztosítsa a gépjárművek – mind a nagy teljesítményű sportkocsik, mind pedig a hétköznapi gépjárművek – lehető legmagasabb szintű védelmét és teljesítményét. Ennek érdekében a vállalat folyamatosan invesztál az elmúlt évszázad egyik legnagyobb eredményének tekinthető Mobil 1 márka fejlesztésébe.

A Mobil kenőanyagok hivatalos magyarországi forgalmazója a Lubexpert Hungária Kft. Cégünk a hagyományos és szintetikus Mobil kenőanyagok teljes választékát forgalmazza. Termékeink közvetlenül a gyártótól kerülnek beszerzésre, ezáltal biztosítva partnereink számára a minőség és az eredetiség garanciáját. 


További információkért, elérhetőségekért keresse fel a Lubexpert Hungária Kft. honlapját: www.lubexpert.hu.