Vizsgálatok bizonyítják

Az SKF egy nemrég végzett termékvizsgálat eredményeit felhasználva világít rá arra, hogy milyen veszélyek fenyegetik az autóipari járműjavítókat, ha a javítás során olcsó kerékagycsapágyakat használnak.

A piacon kapható olcsó autókerék-csapágyak jó részéről azt állítják, hogy azok eredeti gyártói minőségűek (OE), ezért az SKF egy sor vizsgálatot végzett annak kiderítésére, hogy mennyire igazak ezek az állítások.

Az olcsó kerékagy-csapágyegységeket ugyanolyan szigorú vizsgálatoknak vetették alá, mint az SKF OE minőségű agyegységeit, hogy megvizsgálják és felmérjék szerkezetüket és a termékek tartósságát.

A vizsgálatok során a precíziósalkatrész-gyártók néhány olyan zavaró tényezőt derítettek fel, amelyek miatt az olcsó csapágyak egy része javítás után veszélyeztetheti a jármű biztonságát. Ilyenek:

– Túl vékony érzékelőhuzalok, amelyek nem képesek megfelelő teljesítményt nyújtani, és az érzékelő, rajta keresztül pedig az ABS-rendszer meghibásodását okozhatják.

– Hibás tervezésű szenzorfejek, amelyek veszélyeztetik az érzékelő működését.

– Gyenge minőségű tömítések, amelyek mellett a szennyeződések bejutnak a csapágyba.

– Gyenge minőségű, nem megfelelően hőkezelt fém, amitől a fém törékennyé válik; nyomokban alumínium-oxid, ami lepattogzást és meghibásodást okoz.

Az SKF kerékcsapágy termékmenedzsere, Roberto Marossero szerint: „Ezek a vizsgálatok azt mutatják, hogy az alkatrészpiacon van néhány kerékagycsapágy, amelyek állítólag eredeti gyártói minőségűek, de valójában nélkülözik azok pontos műszaki jellemzőit. A helyzet aggodalomra ad okot, és azt mutatja, hogy az alkatrészpiacnak ébernek kell lennie, amikor kerékagyegységet választ.

„A vizsgálatok bebizonyították, hogy néhány kerékagycsapágy-egység sokkal hamarabb tönkremehet, csökkentve a jármű élettartamát és veszélyeztetve a biztonságot. Ha a karima eltörik, komoly kockázata van a kerék elvesztésének, fennáll az erős zaj és rezgés veszélye, valamint reális lehetősége van az ABS-rendszer meghibásodásának az olcsó termékekben használt érzékelők gyenge minősége miatt. Ez növeli a féktávolságot és csökkenti a jármű kontrollálhatóságát.”

Az autójavító szakemberek úgy bizonyosodhatnak meg, hogy eredeti SKF-minőséget vásárolnak, hogy azt hivatalos SKF-partnertől szerzik be. A hivatalos partnerek listáját a www.skf.hu oldalon találják.