Autózás nyáron

Nyáron a felmérések alapján a magyarok nagy része az autós utazási formát választja. Sajnos csak kevesen gondolják úgy, hogy érdemes szakszervizzel átnézetni autójukat a szezon előtt. Pedig sok kellemetlenséget kerülhetnének el azzal, ha a gépjárművet jól felszerelt, szervizben készíttetnék fel a nyári autózásra, utazásra.

Az átvizsgálás során különös figyelmet fordít a szerviz a gumiabroncsok, a futómű állapotának ellenőrzésére, hiszen ezek kihatással vannak az autó vezethetőségére, és fogyasztására is. A nyári abroncsok visszatételénél feltétlenül ellenőriztessük, hogy megfelelő profilmélységgel rendelkeznek-e, illetve nincs-e elöregedve a gumi anyaga. Biztonság szempontjából a fékek és a világító- és jelzőberendezések állapota is fontos, így azokat is érdemes szakszervizben átnézetni.

A tavaszi üzem után a különböző folyadékszintek ellenőrzését és utántöltését is elvégzik a szervizek, különösképp azon fékfolyadékét, ahol a forráspontot is ellenőriztetni kell,. Elengedhetetlen a hűtőrendszer ellenőrzése és feltöltése. A nyári közlekedés alkalmával az utazás biztonságosságát növeli a légkondi használata, amelynek évenkénti tisztítása nem csak a működést javítja, de a bennülők egészégének szempontjából is fontos teendő. Ezzel együtt érdemes az utastéri levegő és pollenszűrőket is ellenőriztetni, szükség esetén cserélni, mivel ezek nagyban befolyásolják a helyes működést, és a belső levegő minőségét is.

A hosszabb nyaralásra indulás előtti fontos ügyelni a csomagok biztonságos elhelyezésére, nehogy hirtelen fékezésnél, vagy balesetnél további sérülést okozzanak. Ennek megfelelően a csomagtérben figyeljünk a táskák megfelelő rögzítésére, és amennyiben a tetőcsomagtartóra is pakolunk, legyünk szintén körültekintők, mert egy rosszul elhelyezett pakk könnyen balesetet okozhat. Használjunk biztonságos gyerekülést.

„Az autós utazás nagyobb mozgásszabadságot és szabadabb időbeosztást nyújt a szabadságunk idején. Pár óra, és néhány ezer forint ráfordításával sok kellemetlenséget előzhetünk meg, és a nyaralásunkat biztosan nem az út szélén, trélerre várva töltjük majd, ha autónkat, ahogy a télre, úgy a nyárra is szakszerű szervizben felkészíttetjük" - mondja Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének ügyvezető elnöke.

Forrás: MGE