Pisztolyok hangja szólt Győrben

 

Sikeresen zajlott le az I. Nemzetközi Autófényező Verseny, melyen három visegrádi ország versenyre meghívott szakiskoláinak 2 fős csapatai mérték össze tudásukat. A 2 napos rendezvénynek a Leier Autó Kft. BMW márkakereskedése és márkaszervize adott otthont és technikai hátteret. Mind az 5 csapatnak egy sárvédőt és egy motorháztetőt kellett "eladható" állapotba hozniuk, melyhez az eszközöket a verseny támogatói (Visegrad Fund, 3M, SATA, Regisztrant Kolorit Kft., a Glasurit festék forgalmazója) biztosították A versenyt az X-Meditor Kft. csapata szervezte.

A versenyzők az első napon a karosszériaelemeket előkészítették, és a sárvédőt, valamint a motorháztető belső oldalát fényezték és lakkozták. Másnap a verseny a motorháztető felső oldalának előkészítésével és fújásával folytatódott, és az elemek polírozásával, átadásra kész állapotba hozásával fejeződött be. Katona János karosszériafényező vállalkozó, az országos kamarai fényező mestervizsga bizottság elnöke – a versenybizottság elnöke – és két társa (Szilágyi Tamás karosszériajavító és fényező vállalkozó és Monori Tibor K&H gépjármű vezető kárszakértő) a verseny kezdetétől az utolsó pillanatig a diákok között ingázott, hogy minden folyamatot és kézmozdulatot elemezni tudjanak, és – amikor szükséges – segítsenek a versenyzőknek.

Szombat délutánra elkészültek a fényezett elemek, melyeket a zsűri ellenőrzött és pontozott. A végső sorrend kialakulásában a végeredmény volt a hangsúlyos, de a bizottság figyelembe vette az előkészítési és fényezési folyamatokat tételesen, azok szakszerűségét, kivitelének minőségét. Az értékelés után megszületett a végeredmény:

1. helyezett: Kristen Alan és Melichar Štěpan (Csehország/Brno)

2. helyezett: Roll Máté és Csáfordi Zoltán (Magyarország, Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakképző Iskola és Kollégium, Győr)

3. helyezett: Sedláček Maxim és Veselý Tomáš (Csehország/Prága)

4. helyezett: Bereczki Alex Gyula és Kokas Tamás (Magyarország, Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakképző Iskola és Kollégium, Győr)

5. helyezett: Bednár Martin és Martinček Martin (Szlovákia/Érsekújvár).

A diákok a szponzoroknak köszönhetően értékes ajándékokkal indulhattak haza. Reméljük, hogy a versennyel hagyományt sikerült teremteni, és jövőre újra összemérhetik tudásukat a visegrádi országok szakiskolái, mind a fényezés, mind más autós szakmai területen is!