Metabo hordozható vezeték nélküli állványos fúró

A Metabotól megszokhattuk, hogy lenyűgöző termékekkel áll elő. Már lassan egy évtizede rukkoltak  elő a 4,0 Ah Li-ion akkumulátor-csomagukkal, majd pedig bemutatták első vezeték nélküli mágneses állványos fúrógépüket. Erről az innovációról írunk kicsit részletesebben.

A Metabo fúrógépe 25,2 V-os lítium-akkumulátorral hajtott. A megfúrandó felületre való rögzítéshez a szerszám egy erős ritkaföldfém mágnest használ, amely nem igényel energiát az akkumulátortól. Ez alkalmassá teszi a fúrót távoli és korábban hozzáférhetetlen környezetben történő használatra. A szakma kezdetén „Fémipari alapismeretek” tantárgy keretében mindannyian kapcsolatba kerültünk az állványos fúrókkal, van, akit a mai napig elkísértek ezek a pontos, azonban hely- és infrastruktúra igényes eszközök. A Metabo ezen most változtatott, olyan eszközt adott, mely kiválóan alkalmas akár gyorstelepítésű műhelyek, akár kis alapterületű műhelyek felszerelésére, de akár az eddigi munkák precízebb végzésére is. Igaz határai neki is vannak, melyek főleg a megfúrandó „munkadarab” alakjától függenek, de kiválóan rögzíthető a megfúrandó szerkezeti elemre. Kiválóan használhatják pl. vonóhorgok, vagy felépítmények szerelését végző szakmatársaink.

Elejét véve a tréfálkozásnak, a fúró alapzatául szolgáló ritkaföldfém mágnes nem „hűtőmágnes”, 2500 font tartóerőre képes, amely akár pontos elhelyezésre is beállítható függőleges, vízszintes és lejtős felületeken történő fúráskor. A szerszám gyűrűs marókkal, spirálfúrókkal és süllyesztőkkel is használható, maximális fúrási átmérője 1-1 / 4 "gyűrűs maróval és 1/2" spirálfúróval. A maximális fúrási mélység közel 2 hüvelyk. A fúró mágneses talpának alakja lehetővé teszi, hogy egyszerűen rögzítse a csövekhez, valamint a lapos acélszerkezetekhez. A felső vagy függőleges felületeken történő munkavégzéshez a Metabo még egy biztonsági hevederrel is kiegészítette a készletet.

A Metabo MAG 28 LTX fúrógép maximális lökete 6-5 / 16 ”. A kétfokozatú szerszám 380 vagy 680 fordulat / perc fordulatszámon működik, és kétszintű sebességváltóval tervezték a sebesség és a nyomaték optimalizálása érdekében. Elektronikus termikus túlterhelés és elakadás elleni védelemmel rendelkezik, hogy növelje a motor élettartamát. Biztonsági kapcsoló védi az üzemeltetőket arra az esetre, ha akkumulátort helyeznek be, amikor a gép be van kapcsolva. Végül, hogy minden zökkenőmentesen működhessen, beépített gravitációs hűtőfolyadék-tartály is található az orsón keresztüli adagolással.

A vezeték nélküli Metabo MAG 28 LTX mágneses fúró akkumulátora 15 perc alatt tölthető fel a mellékelt gyorstöltővel, amely levegőhűtést használ a folyamat (biztonságos) felgyorsításához.

Praktikus, hogy a fúró talapzatában tartalék akkumulátor is tárolható. A gyártó termékére – magára a fúróra, az akkumulátorokra és a töltőkre - három év garanciát kínál. Legfrissebb változata információink szerint jelenleg a Metabo MAG 32 LTX.

A fúróról készült bemutató az alábbi videóban tekinthető meg: