VW „Over-the-Air” frissítések

A Volkswagen megteszi a következő nagy lépést a szoftverorientált mobilitási szolgáltatások felé. A nyártól a márka rendszeresen biztosítja az „Over-the-Air” szoftverfrissítéseket. Ezzel a Volkswagen az első és egyetlen nagy gyártó, amely széles körben elérhetővé teszi ezt az innovatív technológiát vásárlói számára. Az első modell az ID.302: a legújabb „ID.Software2.3” szoftververziót mobil adatátvitel útján 2021 júliusában juttatják el a „First Movers Club” ügyfeleinek. A gyártó a frissítéseket modellenként lépcsőzve hajtja vége, ID.3, ID.403 és ID.4 GTX04. modellek esetében.

Ralf Brandstätter, a Volkswagen Passenger Cars vezérigazgatója nyilatkozata szerint: „A Volkswagen a digitalizálás terén szintet lép. Teljesen új, digitális felhasználói élményt hozunk létre új funkciókkal és nagyobb kényelemmel – mely tizenkét hetente kerül frissítésre. Ez fontos mérföldkő ACCELERATE stratégiánk megvalósításában, felkészíti a Volkswagent a jövő digitális mobilitására.”

A rendszer alapvetően könnyen kezelhető, optimalizált környezetfelismeréssel és dinamikus távolsági fényvezérléssel rendelkezik. A szoftverfrissítések mobil adatátvitel útján jutnak el, közvetlenül az azonosítóban szereplő központi nagy teljesítményű számítógépekhez. A modern MEB platformra épülő autók esetében ezek olyan funkciók, amelyek a járművek korábbi generációiban számos vezérlőegység között oszlott el. Az új elektronikai architektúra nemcsak erőteljesebb és intelligensebb, hanem egyszerűbbé is teszi az adatok és funkciók cseréjét. Az új architektúra lehetővé teszi akár 35 vezérlőegység elérését és frissítését egyidőben az Over-the-Air Updates szolgáltatás segítségével.

Thomas Ulbrich, a Volkswagen Fejlesztési Igazgatóságának tagja reményét fejezte ki a tekintetben, hogy az Over-the Air Updates szolgáltatás nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a modellek folyamatosan naprakészek maradnak és a vásárlói autók a használtpiacon is értéktartóbban lehetnek.

Mindig nagy feladat és igazából sosem lehet előre megmondani, hogy a piacon mi lesz az év, vagy az évtized „nagy dobása”. Mindenesetre a mindenkor rendkívül innovatív VW-konszern az Over-the Air 2.0 szolgáltatásával ismét erőteljes vágást tett a mobilitás új formája felé. Azzal, hogy a jövőben az ügyfeleknek már nem kell dönteniük az autójuk funkcióiról annak megvásárlásakor, az egyes funkciók – extra funkciók – a vásárlást követően is bármikor hozzáadhatóak lesznek szoftverfrissítések révén, ismét „felkavarja kicsit az állóvizet”, és olyan új vásárlói élményeket hoz, mely tovább fokozza a praktikai és kényelmi szempontokat.

(Küllei)