Autotechnika szakfolyóirat
Autotechnika szakfolyóirat
2020. március | Olvasson bele!

Részecskeszűrő-tisztítás a Turbo-Tec HU Kft.-nél

A lengyel központú Turbo-Tec magyar leányvállalata sokat fejlődött az utóbbi egy évben, hiszen egy új telephelyen, nagyobb raktárkészlettel és új szolgáltatással várják az ügyfeleket. A részecskeszűrő-tisztítást korábban a lengyel felújító központban végezték, de a rövidebb átfutási idő és az autószerelők komplex kiszolgálása érdekében a győri telephelyen végzik a részecskeszűrők folyadékos tisztítását.

A részecskeszűrő-tisztításról már több cikk is született az Autótechnikában, így az eljárás létjogosultságát már nem kell külön taglalni. A hamuval való telítődés vagy valamilyen motorikus probléma miatt a korommal való túltelítődés esetében szükséges a szűrő tisztítása. A korábbi Autótechnikákban részletesen bemutatásra kerültek a tisztítási módszerek, melyeket a Turbo-Tecnél is részletesen elemeztek, mielőtt kiválasztották a tisztítóberendezésüket. A legszélesebb körű alkalmazhatóság és a szűrő kímélése érdekében a lengyel telephelyen is bizonyított folyadékos tisztítóberendezés mellett döntöttek.

A tisztítást minden esetben egy előzetes átvizsgálással kezdik, ahol megállapítják a tisztítást esetlegesen kizáró okokat, majd csatlakoztatják a szűrőt a géphez és rögzítik a berendezésben. A gép ettől a ponttól teljesen automatikusan végzi a tisztítást és az ellenőrzést.

Személygépjárművek, furgonok és nagyhaszongépjárművek, mezőgazdasági gépek DPF-jét is tudja kezelni a gép, így minden igényre tud megoldást kínálni a győri telephely.

Minden tisztítást szárítás követ, majd a tisztítás közbeni nyomásjellemzők alapján a gép javaslatokat ad az eltömődés lehetséges okaira. Ez azért is előnyös, mert a checklistán végighaladva gyorsabban feltárható a hiba, másrészt az ügyfélnek is meg tudjuk mutatni, hogy nem elég a szűrő tisztítása, alapos diagnosztikával meg kell találni az eltömődés okát. A checklista adja a garanciát is, hiszen abban az esetben, ha a beépítő azon végigmenve a felmerülő hibákat megjavítja, akkor érvényes az 1 év garancia.

hirdetés

Fontos kiemelni, hogy a gép zárt rendszerben tisztítja a részecskeszűrőket, vagyis a benne lévő folyadék egy szűrőn keresztül folyamatosan kering a rendszerben, bizonyos tisztítási mennyiség után a szűrő és a folyadék is cserélendő. Ennek elszállítását egy hulladékmegsemmisítő hivatalos cég végzi, így nem kerül a környezetbe a szűrőn lévő szénhidrogén és a motorból a szűrőbe jutó, valamint a szűrőkatalizátor bevonatáról leválható nehéz- és nemesfémek. A tisztítás sikerességét nyomásméréssel tudják bizonylatolni, amit a javítóműhelyek meg tudnak mutatni az ügyfélnek, illetve egy újbóli eltömődésnél bizonyítható, hogy nem a tisztítás hiányossága miatt kell újból leszerelni a DPF-et, hanem azért, mert az első eltömődés okozója nem lett megjavítva. A Turbo-Tecnél pontosan tudják, hogy a részecskeszűrő nagyon sok motorikus alkatrésztől függ, ezért az Autószerelők Országos Egyesületével közösen Szakmai napot szerveztek, ahol a részecskeszűrő működése, diagnosztikai lehetőségei és a tisztítási folyamatok is terítékre kerültek. A márciusi szakmai nap elméleti oktatása mellett az érdeklődők megnézhették, hogy történik egy tisztítás a teli szűrő átvételétől a bizonylattal és checklistával együtt való visszaadásig. A cég felmerülő igény esetén nyitott további szakmai napok megtartására is.

A részecskeszűrők mellett oxidációs és SCR-katalizátorok tisztítását is vállalják, hiszen a meleg víz és a tisztítófolyadék alkalmas ezen kipufogórendszer-elemek folyadékos tisztítására is.

A Turbo-Tec teljes körű szolgáltatást nyújt, amennyiben részecskeszűrő-, vagy katalizátortisztítási igény merülne fel, akkor a cég GLS futárt küld az alkatrészért, valamint a visszaszállításról is gondoskodik. Szakmai kérdésekben a területi képviselők vagy a központi iroda tud bővebb tájékoztatást nyújtani. A részecskeszűrővel teljessé vált a Turbo-Tec dízelrendszer-felújító szolgáltatása, hiszen a befecskendező rendszerek és a turbófeltöltők mellett a kipufogórendszer is bekerült a felújítási körbe.


Kapcsolódó dokumentum:


reszecskeszuro-tisztitas-a-turbo-tec-hu-kft-nel


Tetszett a cikk?

hirdetés

hirdetés