Míg a LASER el nem választ...

Kivel ne fordult volna elő, hogy futómű-beállításnál, kerékcserénél vagy egyéb szerelési munkánál egy addig gördülékenynek hitt, gyors folyamat nem várt akadályba ütközik, ami sokszor órákkal meghosszabbítja a szerelésre szánt időt. Ez az akadály nem más, mint a csavar és az anya között létrejött rozsda által támogatott életre szóló szoros kapcsolat, amit csak úgy szép szóval nem lehet megbontani. A gyenge próbálkozásainkat a rozsda körberöhögi, manuálisan esetleg bicepszünk állagán javíthatunk. Ami köztudott és nagyon sokan alkalmazunk, az nem más mint az anyag melegítése, amit a kis kézi gázmelegítőkkel vagy a gáz-oxigén láng hevítő pisztollyal igyekszünk elérni. Ez finoman szólva is eléggé veszélyes. A nyílt láng használatával megkockáztatjuk a műhelyünkön indokolatlan napfénytető készítését, mindamellett a statisztikák szerint a tűz és a robbanás a gépjárműveknek sem tesz jót.

Hogy mi a megoldás? A biztonságos munkát most az angliai gyártású Laser Tools innovációja hozza el hozzánk. Engedjék meg, hogy a következő sorokban bemutassam az Indukciós Melegítő néven futó szerkezetet, amit kizárólag a Puma Tools Szerszámkereskedés forgalmaz Magyarországon. Hogy mitől biztonságos? A Melegítő használata közben anélkül keletkezik hő, hogy lángot gyújtanánk. Működése az elektromágneses indukció elvén alapul. Cserélhető fejeinek köszönhetően mindenféle munkadarabhoz találunk megfelelő eszközt, ami spirálisan körbeöleli a kiszemelt „rozsdaházasságot”. Fontos, hogy csak alkalmas vezető fémeken képes mágneses mezőt generálni az elektronok mozgásából kialakult kinetikus energia révén.

Használata nagyon egyszerű és villámgyors. A Puma Tools kínálatában lévő LAS-5835 cikkszámú szett 3 db különböző kiegészítő fejet tartalmaz. A munkadarabnak megfelelően ki kell választani hozzá a fejet. Amit ilyenkor figyelembe kell venni, hogy a fej és a munkadarab között megfelelő légrés legyen, a tekercselés száma minimum 2, de maximum 4, illetve ne sérült fejet használjunk. Ha minden szempont megfelel és betartjuk az összes használati utasításban szereplő biztonsági előírást, ami a csomag tartalma és teljesen magyar nyelvű, akkor nincs más dolgunk, mint a spirált a munkadarab köré helyezni úgy, hogy az a közepén legyen. Ekkor már csak egy gombnyomásra vagyunk egy hosszú évek alatt kialakult kapcsolat megbontásától. Egy ujjmozdulat a ravaszon, egy sanda mosoly a szánk szélén és felzúg az Indukciós Melegítőnk beépített hűtőrendszere, ami visszaigazolja nekünk, hogy jó úton haladunk. A folyamat elkezdődik és a szemünk láttára másodpercek alatt a kiszemelt anya izzó vörössé válik. Ezután már nincs más dolgunk, mint nekiesni és könnyed mozdulattal elválasztani az eddig békességben összeölelkezett vasdarabokat. Tapasztalni fogjuk, hogy könnyen, de sértődötten távozni fog az anya. A tűzpiros munkadarab utolsó másodperceit a békés párkapcsolatban nemcsak mi csodálhatjuk biztonságban, hanem a körülötte lévő egyéb alkatrészek is, hisz az Indukciós Melegítő legnagyobb előnye a biztonság. Csak ott fejti ki erejét, ahol kell, gumialkatrészek, tömítések és egyéb virtuális zöld kendőt viselő karosszérialakók védettek.

Ha a folyamat elején a Melegítő sípol és villog rajta a kis LED-lámpa, akkor sincs gond. Ez egy beépített védelmi rendszer, ami arra enged következtetni, hogy valami hiba van folyamatban. Ez a hiba lehet akár a kiegészítő fej nem megfelelő rögzítése, sérülése vagy a nem megfelelő tápellátás, de erre részletesen kitér a magyar nyelvű használati utasítás.

Mindamellett, hogy az alapkészlet háromféle fejet is tartalmaz, a Puma Tools további kiegészítőket is forgalmaz a Laser Tools Indukciós Melegítőhöz. A speciális 3 darabos fejkészlet kifejezetten kerékanyákhoz 17, 19 és 21 mm-es vékonyított spirálokat tartalmaz. Van egy nagyobb, nyolc darabos szett ami 15-től 45 mm-es spirálokig terjed. Ha ezekben a garnitúrákban nincs számunkra megfelelő, mert a munkadarabunk speciális akkor érdemes azt a kiegészítőt használni, amit könnyen készre hajthatunk egy szükséges méretű spirálhoz.

Ha spirál nem jöhet szóba helyhiány miatt, akkor a flexibilis kiegészítő fejhez nyúlhatunk, mert ezt könnyen körbefűzhetjük még a szűk zugokban is, bontás nélkül.

A kiegészítő fejeket meg lehet külön-külön is venni, és létezik egy díszléc- és emblémaeltávolító fej is. A nevéből nagyon könnyen ki lehet találni, mire is való. Bizony! Díszlécek és emblémák eltávolítására gépjárművekről, de nem is akárhogy. Gyorsan, egyszerűen, de a legfontosabb, hogy sérülésmentesen. A működési elve ugyanaz mint spirális kollégájának, ám ez a termék az embléma vagy díszléc mögötti fémet hevíti fel és ez a folyamat könnyen a tudtára adja a rögzítéshez használt ragasztónak, hogy megköszönve munkáját, már nincs szükség a szolgálataira és elengedheti a munkadarabunkat. Biztosak lehetünk benne, hogy nem fog ellenkezni és könnyen megadja magát.

Most már ismerjük az Indukciós Melegítő működési elvét és használatát is. Fontos viszont, hogy megőrizzük saját testi épségünket, hiszen mit érünk egy gyorsan és precízen elvégzett munkával, ha a megspórolt időt az ügyeletes orvossal töltjük. A többször emlegetett magyar nyelvű utasítás minden betartanivalót tartalmaz, valamint a csomagolásban található egy kiegészítő – szintén magyar nyelvű dokumentum – úgynevezett tippcsomag. Az Indukciós Melegítő nem az a fajta termék, aminek ezen dokumentumát egy egyszerű mozzanattal a szekrény tetejére száműzzük, barátkozni az ott lévő több éve porosodó egyéb papír alapú információhordozókkal. A használati utasítás többek között arra is felhívja a figyelmünket, hogy érdemes elkerülni a használatát olyan személyeknek, akik szívritmusszabályzóval rendelkeznek, illetve kerülni kell az Indukciós Melegítő használatát légzsákok közelében. Nagyon meg tud lepődni az ember a hirtelen arcába vágódó félretájékoztatott légzsáktól és bár velem még nem történt ilyen, biztos kellene egy kis idő, mire folytatni tudnám a munkát.

Minden hasznos információt begyűjthet a Laser Tools kizárólagos forgalmazójától, a WWW.PUMATOOLS.HU oldalon, vagy érdeklődjön személyesen bármelyik elérhetőségünkön. Csömöri üzletünk minden hétköznap 8.00-tól 17.00-ig várja Önöket hatalmas árukészlettel, több mint 11 000 féle szerszámmal, azonnal raktárról.