Elhunyt Ferdinand Alexander Porsche

2012. április 5-én, 76 éves korában Salzburgban elhunyt professzor Ferdinand Alexander Porsche, a 911-es megalkotója.


Ferdinand Alexander Porsche 1963-ban és az általa megalkotott Porsche Typ 901 (T8)

Ferdinand Alexander Porsche 1935. december 11-én született Stuttgartban Dorothea és Ferry Porsche legidősebb fiaként. Gyermekkorától kezdve sok időt töltött a nagyapja, Ferdinand Porsche tervezőirodáiban és fejlesztőműhelyeiben. 1943-ban a család átköltözött a Porsche vállalattal Ausztriába, ahol a Zell am Seeben járt iskolába. 1950-es stuttgarti visszatérése után a szabad Waldorf-iskolába járt. Az iskola végeztével beiratkozott a híres ulmi formatervezői főiskolára.


Porsche 904 Carrera GTS röntgenrajza és alváza
Ferdinand Alexander Porsche édesapja, Ferdinand Anton Ernst (ismertebb nevén Ferry) Porsche és nagyapja portréja, Ferdinand Porsche társaságában 1960 körül

1958-ban belép az akkori Dr. Ing. h.c. F. Porsche KG tervezőirodájába. Formaalkotói tálentumát hamar megmutatta, amikor elkészítette a 356-os utódmodelljét plasztilinből. 1962-ben átveszi a „Porsche-Designstudio” vezetését és egy évvel később gondoskodott a Porsche 901-es (illetve 911-es) világraszóló zajos sikeréről. Ferdinand Alexander Porsche a 911-essel egy sportautóikont alkotott meg, mely időtlen, ugyanakkor klasszikus formájával már a hetedik generációjába lépett. Személyautók mellett a ’60-as évek versenyautóinak formáját is tervezte. Legismertebb munkái a Typ 804-es Formula–1-es versenyautó, valamint a 904 Carrera GTS, mely manapság a legszebb versenyautó hírében áll.

A Porsche KG 1971/72-es részvénytársasággá alakulásakor Ferdinand Alexander Porschét – az összes többi családtaggal együtt – kizárták a vállalat operatív tevékenységéből. 1972-ben megalapítja a „Porsche Design Studiót” Stuttgartban, melynek székhelyét 1974-ben Zell am Seebe helyezte át. A következő évtizedekben számtalan klasszikus kiegészítőt alkotott meg, mint szemüvegek, órák, tollak stb. a „Porsche Design” márka alatt. Ezzel párhuzamosan csapatával a „Design by F. A. Porsche” márkanéven rengeteg ipari terméket, háztartási gépet, használati cikket készített.


Porsche 901 brosúra 1964-ből

Munkáját sok kitüntetéssel díjazták, többek között 1999-ben megkapta az osztrák elnöktől a professzori címet.

Ferdinand Alexander Porsche a Porsche AG-vel egész élete során szoros kapcsolatban állt. Kizárása után is évtizedekig rendszeresen meghatározó impulzusokkal segítette a Porsche AG-t. 1990 és 1993 között az igazgatótanács elnöke volt, majd megörökölte apja helyét a felügyelőbizottságban. 2005-ben felügyelőbizottsági mandátumát fiának, Ferdinand Olivernek adta át és átvette a felügyelőbizottság tiszteletbeli elnökségét.

Forrás: www.porsche.com