Dr. Kováts Miklós szakmai elismerése

2011. július 7-én Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara Bánki Donát Emlékéremmel tüntette ki dr. Kováts Miklós urat, a kar fejlesztésében, valamint az oktató-nevelő munka színvonalának emelése terén kifejtett munkásságáért.

Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara 2007-ben elhatározta, hogy elébe megy a piaci igényeknek és veterángépjármű-restauráló szakmérnöki képzést indít. Dr. Kováts Miklós a kezdetektől segítette tanácsaival, javaslataival az induló szakmérnöki képzés tantervének összeállítását. Nagy szakmai tapasztalatával a kezdés nehézségein segítette át a restaurátorképzést.

Dr. Kovács Miklós autó-gépészmérnöki diplomával kezdte pályafutását 1958-ban a Csepeli Motorkerékpárgyárban, ahol – lényegileg a gyár megszűnéséig – gyártmányfejlesztési és kutatási területen dolgozott. Részt vett a Pannónia motorkerékpárok és a Tünde robogó számos fejlesztésében. Ezt követően a Csepel Művek központi kutató-fejlesztő intézetében a tudományos osztály vezetésével bízták meg. A kutatóintézetben az anyagtudomány új eredményeinek a technológiába való átvitelével foglalkozott. A központosított csepeli fejlesztések megszűnésével, 1985-ben került a Kismotor- és Gépgyárba (korábban és a rendszerváltás után Csonka János Gépgyár), ahol nyugdíjba vonulásáig főkonstruktőri munkakört töltött be. Kandidátusi fokozatát a P20-as motorkerékpárok töltéscseréjének és keverékképzésének fejlesztésével nyerte el 1971-ben.

A Maróti Könyvkereskedés és Könyvkiadó leghűségesebb külsős munkatársa. Számos szakmai könyv megírása, lektorálása fűződik nevéhez. Minden munkájában alapos, pontos és precíz, írásai, fordításai nélkül szegényebb lenne a magyar autós-motoros szakmai irodalom.

A szerkesztőség nevében is gratulálunk!