Új vevőtájékoztatási mutató - Gépjármű-energiahatéonysági besorolás

Szabad az út az energiafelhasználás mértékéről szóló rendelet megfogalmazására. A kabinet elismerése után a Bundesrat bevezeti a „Pkw-EnVKV” (Personenkraftwagen – Energieverbrauchskennzeichnungsverordnung) információs táblát, a személygépjárművekre vonatkozó energiafogyasztási mutatószámot. A tervezetet júliusban tárgyalták, így a rendelet – melynek jóváhagyása feltételezhető – ősszel léphet hatályba.

A tervezet szerint egy új személygépkocsit a jövőben egy színes, a CO2-kibocsátás és a járműtömeg figyelembevételével készült energiahatékonysági skálába fognak besorolni, amely osztálybesorolást tartalmazza A+-tól (zöld és nagyon hatékony) a G-ig (piros és kevésbé hatékony). Az eddig kimutatott adatok az üzemanyag-felhasználás és a CO2-kibocsátás értékéről továbbra is változatlanok.

„A fogyasztók úgy tartják, hogy az új színes energiahatékonysági skála áttekinthető és jól értelmezhető formában nagy segítséget jelent a vásárlás során a döntéshozatalban” – mondta a gazdasági miniszter, Philipp Rösler. Csak a jól informált fogyasztók tudnak tudatosan egy energiahatékony személygépkocsi megvétele mellett dönteni.

A kereskedőknek ez különböző bürokratikus kiadásokkal jár együtt. „Nem kérdés, hogy a szabályozás szeretne környezetpolitikailag alapelvből ésszerű lenni, pedig részleteiben sürgősen javításra szorul” – kritizálta a ZDK-elnök, Robert Rademacher a minap a törvénytervezetet.