A munka világa 2011-ben

Mérnök, informatikus lesz kelendő 2011-ben is. Megváltozhat a munka világa, a cégek a részmunkaidő és a távmunka felé nyithatnak. Tanulni kell, de nem mindegy, hogy mit: a nyelvismeretnek és a szakmai továbbképzésnek van igazán értelme.

Ha több és erősebb magyar tulajdonú kis- és közepes vállalkozás lesz, amelyek a hazai munkaerő nagy hányadát foglalkoztatják, akkor beszélhetünk fellendülésről. Hiába vannak multik, nem ők alkalmazzák az emberek többségét.

A mérnökök és az informatikusok változatlanul kelendőek, emellett több HR-szakemberre is szükség lehet. Értékesítőkre és marketingesekre azonban kisebb lesz a kereslet.

Az energiaiparban a megújuló energiák egyre inkább tért hódítanak majd, ehhez mérnökök kellenek, emellett az autóipar, a gyártás is műszaki végzettségű embereket igényel majd. Az állami kézben lévő vállalatoknál a leépítések és vezetőcserék után stabilitás várható.

A szolgáltató központok elég sok embert szippantanak fel, egy-egy ilyen munkáltató akár 600 dolgozót is felvesz. Egyre inkább tapasztalattal rendelkező munkavállalókat keresnek, a pályakezdőket nem szívesen alkalmazzák. Nagyon nagy a hiány nyelveket beszélő, gyakorlattal rendelkező mérnökökből, de igen nagy a hiány jó szakmunkásokból is.

A tanulás önbizalmat is ad

Olyan dolgot érdemes tanulni, amely belátható időn belül eredményt hoz, például valami kiegészítést a korábbi szakmához. Teljesen új dologba nagyon kockázatos belevágni, mert nagy az esélye rá, hogy 40 évesen újra pályakezdővé válhat, amit nagyon nehezen tud majd feldolgozni. Két munkahely közötti „kényszerszünet” idején a nyelvtudás pallérozása lehet hasznos. A nemzetközi piacon nagyon nagy hátrányban vannak a magyar munkavállalók, ugyanis igen kevesen beszélnek elfogadható szinten más nyelveken. Nemcsak a vezető beosztású munkavállalóktól, hanem sok külföldi tulajdonú vállalat már az operátoroktól is elvárja, hogy megértessék magukat idegen nyelven is.

Aki munka mellett tanulna, mindig olyan képzést keressen, amely szorosan kapcsolódik az éppen végzett munkájához, annak továbbfejlesztése. Ehhez néha még a cégtől is lehet pénzt szerezni. Ám fontos, hogy csak elismert iskola tanfolyamára érdemes járni, hiszen egyre több a kókler képző, ahol nem azt adják a tandíjért, amit az ügyfél elvár.

Megváltozik a munka világa

A munkaerőpiac a jövőben megváltozhat: nem állások, hanem feladatok lesznek, sokkal aktívabbá kell válnia majd a szakembereknek, el kell adniuk a tudásukat. Már nem szabad azt várni, hogy a cégek találják meg a jó szakembereket a munkalehetőségekkel, a szabad munkaerőnek kell ajánlatot tenni a cégeknek, fel kell hívni a figyelmet arra, hogy az ő segítségével hogyan lehetne jobban működtetni a vállalkozást. Ez bizonyos tekintetben házalást jelent, ám 5–10 ilyen időszaki munkával megkereshető a korábbi jövedelem.

Rengetegen kikerülnek a munkaerőpiacra az államigazgatásból, az önkormányzatoktól, ők előreláthatólag a versenyszférában próbálnak majd szerencsét, ha pedig nem sikerül elhelyezkedniük, a munkanélküliek számát fogják növelni.