Vissza a jövőnkbe

A Tungsram márkanév generációk számára jelentett egyet az izzólámpával. Olyannyira, hogy a világ számos országában nemes egyszerűséggel ma is tungsramként emlegetik a fényforrásokat. A vállalat örökségét olyan nevek fémjelzik, mint Aschner Lipót, akinek a közreműködésével a gyár modern nemzetközi nagyvállalattá fejlődött, Bay Zoltán, aki kutatási eredményeivel feliratkozott a XX. század világviszonylatban is meghatározó természettudósai és feltalálói közé, vagy Bródy Imre, a modern kriptongázas villanylámpa kifejlesztője. A Tungsram történetét végigkísérte az innováció és az olyan korszakokat meghatározó találmányok piacra dobása, mint a volfrámszálas izzó.

A Tungsram szakemberei a kezdetektől tudatosan keresték az új megoldásokat a világítástechnikában és a villamosítás terén, eredményeik pedig forradalmasították a telefonos technológiát, de az orvosi és rádiócsövek gyártását is.

2018 áprilisában a Tungsram magyarországi központú, innovatív, globális márkaként tért vissza a piacra, miután a GE Lighting bejelentette, hogy eladja európai, közel-keleti, afrikai és törökországi üzletágát, valamint a globális autólámpa ágazatát a GE egy korábbi felső vezetője, Jörg Bauer irányította cégnek. Így került a Tungsram Csoport tulajdonába a Tungsram Operations Kft., a GE Lighting magyarországi egységeivel, vagyonával és szerződéseivel együtt.

A csoport jórészt a működést korábban is irányító, tapasztalt vezetőséggel folytatta a munkát. A központ az 1901 óta ismert budapesti, Váci út 77. szám alatti gyártelep és irodaház maradt, emellett Hajdúböszörményben, Kisvárdán, Nagykanizsán és Zalaegerszegen működnek a vállalat telephelyei. A cél az, hogy – a hagyományok szellemében – a Tungsram a negyedik ipari forradalomban is a világ vezető technológiai vállalataként diktálja a trendeket nemcsak a világítástechnikában, hanem akár a mesterségesintelligencia-fejlesztés vagy a mobil kommunikáció terén. A világpiacon prémium kategóriájú, európai márkaként működő cég Magyarországon tervez, fejleszt és gyárt, azaz nem csupán folytatja, hanem ki is bővíti eddigi tevékenységét.

JÁRMŰVILÁGÍTÁS VILÁGSZÍNVONALON

A Tungsram termékeinek 95 százalékát exportálja, értékesítői hálózata száz nemzetközi piacon működik, öt magyarországi gyára mellett pedig ötszáz helyi beszállítóra és partnerre épít. Kiemelt figyelmet fordítanak a világpiacon több mint 60 éve sikeresen szereplő autólámpa üzletágra, hiszen kevés olyan dolog van, ami nagyobb jelentőséggel bír a közúti biztonság szempontjából, mint a lámpák megfelelő minősége, pontossága és hatékonysága. A Tungsramnál pedig évente több mint 200 millió csúcstechnológiájú autólámpa készül.

A legnagyobb autómárkák jóváhagyott beszállítójaként hatékony megoldásokat kínálnak például a xenonlámpák (White Xensation és Megalight család) versenyében, a hagyományos izzókhoz képest többszörös kibocsátott fényt és élettartamot biztosítva.

Az izzók palettája természetesen folyamatosan bővül: decemberben kerül piacra a legmagasabb, 5000 kelvin színhőmérsékletű, közúti használatban engedélyezett (E-jeles) halogénlámpa, a Sportlight Extreme. Egy ilyen prémium lámpával ellátott fényszóró megvilágítása pedig akár 40 százalékkal nagyobb lehet egy standard verzióhoz képest. A Sportlight Extreme nem csak azok számára jelent majd ideális választást, akik szeretik a divatos és egyedi megjelenést. Ez az izzó a közlekedés minden szereplőjének a biztonságát növeli.

NINCS FONTOSABB, MINT LÁTNI ÉS LÁTSZANI

Mivel a Tungsram elkötelezetten támogatja a közlekedésbiztonságot legyen szó nappali, szürkületi vagy éjszakai vezetésről, idén is csatlakoztak az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága és az X-MEDITOR Kft. közös akciójához. Az októbertől decemberig tartó Látni és látszani kampányt 2012 óta minden évben meghirdetik. A kezdeményezés széles körű szakmai, társadalmi összefogásra buzdít. Célja, hogy felhívja a figyelmet arra: a belátható útszakasz megvilágítása éppen olyan fontos biztonsági tényező, mint a gépjármű észrevehetővé tétele. A megfelelően beállított fényforrások javítják a vezetők vizuális ingerekre adott reakcióidejét, a szabályosan beállított fényszórók pedig nem vakítják el a szembejövőket, így a balesetek könnyebben megelőzhetők. Ugyanilyen nagy jelentősége van a segédvilágításnak, azaz például a féklámpák állapotának.

Egyáltalán nem mindegy, milyen izzót szerelünk be a járművekbe. A nem szabványos vagy nem a gépkocsigyártó által előírt fényforrások veszélyesek, mert nem képesek szavatolni azokat a megvilágítási és intenzitási paramétereket, amelyekre a biztonságos közlekedéshez szükség van. Rossz láthatóságot, vakítást is okozhatnak – hangsúlyozzák a Tungsram szakemberei.

SZÍNRE LÉPÉS A FÉNYEK VÁROSÁBAN

A Tungsram október végén egyetlen magyarországi kiállítóként vett részt az Egyesült Államok legnagyobb autóalkatrész másodpiaci börzéjén, a Las Vegas-i Aapexen. Ez egyben a vállalat észak-amerikai debütálásának is számít.

A kiállításon Jörg Bauer, a Tungsram elnök-vezérigazgatója, Mózes Gabriella, az autólámpa ágazat vezetője és Carlos Daniel marketingigazgató szép reményekkel kecsegtető tárgyalásokat folytatott amerikai, kanadai, mexikói, sőt hondurasi ügyfelekkel is. A Tungsram jövője régi-új szereplőként igencsak biztatónak tűnik ebben a régióban. Mint azt a kanadai értékesítésért felelős Ricardo Fragnito elmondta, a piac örömmel fogadta az átállást, és bár a termékek egyelőre ugyanazok, az új márka nagyon ígéretes.

A vállalat észak-amerikai részlege egyébként különleges helyzetben volt az Aapexen, hiszen a munkatársak a GE alkalmazottaiként érkeztek a fények városába, ám a Tungsram család hivatalos tagjaiként távoztak onnan.


Jobb, mellékhatások nélkül

A ’90-es évek elején az autóvilágításban megjelenő nagynyomású gázkisülő lámpák (köznyelvben „Xenon”) minőségi ugrást jelentettek a hagyományos izzókhoz képest többszörös kibocsátott fénnyel és ugyancsak többszörös élettartammal.

Mint minden biztonsági rendszerre vagy cserélhető alkatrészére, erre is szigorú törvényi szabályozás vonatkozik. Mindamellett lehetőség van a specifikációs határokon belül is különböző – prémium – típusok kifejlesztésére. Ezek a Tungsram xenon fényforrások, a standard lámpákhoz képest többletértéket kínálnak a végfelhasználónak – elsősorban a kiváló megvilágítással a látni-látszani közlekedésbiztonságot növelik. Ugyanakkor – ellentétben a halogén prémium típusokkal – a kisülő lámpák esetében nem kell kellemetlen mellékhatásokkal, azaz például élettartamcsökkenéssel fizetni a plusz előnyökért – ezen lámpák alapvető fizikája lehetővé teszi, hogy a standard típusokéval megegyező legyen a megbízhatóságuk. Természetesen a prémium típusok is teljesítik a törvényi szabályozás követelményeit, amit a terméken és ez a garancia, az „E” jel tanúsít.

WHITE XENSATION

A „White Xensation” xenon fényforrásnak speciális adalékolása révén akár 5500 K a színhőmérséklete, ami összevethető a LED fényforrásokéval. A kékebb fényre az emberi szem érzékenyebb alacsony megvilágítás esetén (lásd az ábrát), így a White Xensation növeli a biztonságot rossz látási körülmények között, különösen fáradtabb vagy idősebb vezetők esetében. Egyben a periférikus látómezőben történő események is gyorsabban észlelhetők. Emellett akár 20%-kal jobb megvilágítást lehet vele elérni, mint a standard típusokkal.

MEGALIGHT ULTRA

A xenon „Megalight Ultra” fényforrásnál az egyedi adalék és speciális gyártási technológia teszi lehetővé, hogy akár 100%-kal több fényt juttasson az útra. A standardhoz képesti megvilágítás-növekedés lehetővé teszi a balesetforrások gyorsabb észlelését, így növelve a biztonságot. Egyben némileg nagyobb a színhőmérsékletük is, kékesebb fényt bocsátanak ki.

Az emberi szem spektrális érzékenységi görbéi [V(λ)]: világosra és sötétre adaptált [V’(λ)] látószerv esetén; sötétben a szem érzékenyebb a rövidebb hullámhosszú (kékebb) fényre.