Toyota-visszahívás az ablakemelők miatt

Világszerte 6,5 millió autót hív vissza a Toyota a vezetőoldali ablakemelő kapcsolópaneljének lehetséges rövidzárlata és túlmelegedése miatt, ami akár tüzet is okozhat. Európai típusok is érintettek a szervizakcióban.

A japán autógyár közlése szerint a gyártás során előfordulhatott, hogy nem megfelelő minőségű kenőanyagot alkalmaztak az ablakemelő kapcsolójában, ezért a kapcsoló kopása következtében rövidzárlat keletkezhet. Ez az ablakemelő túlmelegedéséhez és füstöléshez, vagy akár tűzhöz is vezethet. Európában a visszahívás a 2005. augusztus és 2010. december között gyártott Yaris, Corolla, Camry, Auris, RAV4, Highlander modelleket érinti.

Észak-Amerikában nagyjából 2,7 millió, Európában 1,2 millió, Japánban 600 ezer, a világ más pontjain pedig további 2 millió autót rendelnek vissza a szervizekbe ellenőrzés céljából. A vizsgálat egy órát vesz igénybe, és hibás működés esetén ki kell cserélni a panelt.

A Toyota közlése szerint a hiba nem okozott közlekedési balesetet, de az Egyesült Államokban egy autósnak megégett a karja, további 11 esetben pedig károk keletkeztek a járműben. Az utóbbi hónapokban a Toyotának már majdnem 10 millió autót kellett visszahívnia a Takata japán autóipari beszállító által gyártott légzsákok lehetséges hibája miatt.