Járműklímás tanfolyamok

A hatályos jogszabályok szerint Magyarországon csak képesített személlyel rendelkező képesített vállalkozás jogosult hűtőközeg-vásárlásra. Ehhez az adott vállalkozást regisztrálni kell a www.hlhmonitoring.hu oldalon, majd hozzá kell rendelni a képesített (kék kártyával rendelkező) személyt a céghez, illetve további adminisztrációs kötelezettségeket kell teljesíteni.

HOGYAN VÁLHATUNK KÉK KÁRTYÁVAL RENDELKEZŐ, KÉPESÍTETT SZEMÉLLYÉ?

Elsősorban el kell végeznünk az Autóklíma- (Mobil hűtő- és járműklíma) szerelő tanfolyamot. Ehhez szükség van autószerelő, autóvillamossági szerelő, vagy hasonló szakirányú végzettség meglétére. Egyéb képzettség is elfogadható, amennyiben több éve dolgozunk a szakmában és kérelmet nyújtunk be a Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetségének Kompetencia Bizottságához, hogy szakmai tapasztalatunk alapján engedélyezzék a tanfolyamon való részvételt.

Ha a kérelmező megfelel a jelentkezés feltételeinek, akkor részt vesz egy 5 napos tanfolyamon. Az Autóklíma-szerelő tanfolyam klímaberendezések járművekbe történő beépítésére, ezen berendezések rendellenességeinek felismerésére, a kiváltó okok behatárolására és a szükséges beállítások, javítások elvégzésére képesít, a hűtőkör megbontása nélkül.

Mivel a hűtőkör megbontásához, hűtőközeg vásárlásához és a kék kártya megszerzéséhez F-Gáz vizsgát kell tenni, így attól függően, hogy 3 kg alatti vagy feletti hűtőközeg töltetű járművekkel foglalkozunk, két lehetőségünk van.

1. Ha 3 kg alatti hűtőközegtöltetű gépjárművekkel foglalkozunk:

A 310/2008. (XII. 20.) Korm. rendelet értelmében a VII. kategória alá a gépjármű légkondicionáló berendezéseket szerelő személyek tartoznak. A kategória hűtőközeg vásárlására, valamint legfeljebb 3 kg hűtőközegtöltetig gépjármű légtérhűtők hűtőkörének javítására, hűtőköri beavatkozásra jogosít.

2. Ha 3 kg feletti hűtőközegtöltetű gépjárművekkel foglalkozunk:

Ebben az esetben sajnos nem lehet rögtön F-Gáz vizsgát tenni. Az Autóklíma-szerelő tanfolyam után el kell végezni a Buszklíma- (Nagyteljesítményű szállítmányhűtő- és járműklíma) szerelő tanfolyamot, ami 6 napot vesz igénybe.

Ezután lehet jelentkezni az F-Gáz VI. vizsgára.

A 310/2008. (XII. 20.) Korm. rendelet értelmében a VI. kategória alá a gépjármű légkondicionáló berendezéseket szerelő személyek tartoznak. A kategória hűtőközeg vásárlására, valamint gépjármű és szállítmány légtérhűtők hűtőkörének javítására, hűtőköri beavatkozásra jogosít.

Az F-Gáz vizsga minden esetben egy napot vesz igénybe, felkészülni pedig elektronikus tananyagból lehet. A sikeres F-Gáz vizsga után minden kategóriában az Országos Monitoring és Képesítő Testület postázza ki a kék kártyát, ami öt évig érvényes.

A sikeres vizsga rögzítésre kerül az elektronikus nyilvántartó rendszerben, ezáltal, mint kék kártyával rendelkező képesített személy, hozzárendelhetővé válik a képesített vállalkozáshoz.

A tanfolyamokkal kapcsolatban bővebb információt a www.eszkimo.hu oldalon, telefonon a +36-20/510-6002-es számon, vagy e-mailben a jarmu@eszkimo.hu címen kaphatnak.