Már köztünk járnak…

A gépjármű-légkondicionáló új hűtőközege, az R-1234yf már nemcsak vita tárgyát képezi, hanem számos új autónak „alkatrésze”.

Az alábbi, ma a kereskedelemben kapható gépjárművek hűtőközege R-1234yf. Felsorolásunkban a sorrendet a 2014. februári németországi állomány adja: Hyundai i30, Opel Mokka, Kia Cee’d, Mitsubishi Spacer Star, Citroën C4 Picasso, Chevrolet Tax, Nissan Note, Kia Carens, Subaru Impreza, Peugeot 308, Subaru Forester, Suzuki SX4, Hyundai Santa Fe, Range Rover, Hyundai i10, Toyota GT 86, Kia Sorento, Range Rover Sport, Renault Zoe, BMW i3.

A hazai KIA- és Hyundai-szalonban meg is győződhettünk arról, hogy az új technika minket is elért. A motortéri matricákról leolvashatjuk.

Az új klímagáz ára egy hazai kínálat szerint – az árba beleértve a palackot is, amely 5 kg – meghaladja a bruttó 300 000 Ft-ot. Egy klímagép „alaphangon” több mint egymillió, gazdagabb szolgáltatással rendelkező gép pedig elérheti a 2 millió Ft-ot is. A gáz az R-134a klímaközegre készült klímagéppel nem tölthető be.