Éves sajtótájékoztató - Bosch

A magyarországi Bosch-csoport,

2012. évi eredménye

A magyarországi Bosch-csoport az előző üzleti évhez képest 17 százalékkal növelte forgalmát 2012-ben. A különböző technológiák és szolgáltatások vezető nemzetközi szállítója tíz leányvállalatával 594 milliárd forint forgalmat ért el, saját vállalatai között folytatott kereskedelmi tevékenységeit is beleértve. „Rekordforgalmunk mértéke megfelel a magyar GDP 2 százalékának. Stabil növekedési pályán haladunk, elkötelezettségünk szilárd Magyarország iránt” – mondta el Javier González Pareja, a magyarországi Bosch-csoport vezetője. Ehhez az eredményhez nagyban hozzájárult, hogy a vállalat növelte a miskolci és hatvani autóipari egységek kapacitását. A magyar piacon a cégcsoport forgalma 133 milliárd forint volt 2012-ben. A Bosch az idei üzleti évben is növekedéssel számol, és tovább erősíti K+F tevékenységét Magyarországon.

Javier González Pareja, a magyarországi Bosch-csoport vezetője

A kutatás-fejlesztési ráfordítás 38 százalékkal nőtt

A Bosch-csoport öt év alatt megkétszerezte a magyarországi kutatás-fejlesztésre fordított kiadásainak összegét, amely eredményeként eddig már 83 szabadalmi kérelmet nyújtott be. A vállalat az előző üzleti évhez képest 2012-ben 38 százalékkal növelte a K+F-re fordított összeg nagyságát, ami így elérte a 18 milliárd forintot.
„A technológiai fejlődés motorja a helyi tudástőke és a megfelelő módszertani, valamint gyakorlati ismeretekkel rendelkező, képzett munkaerő” – tette hozzá González. A Bosch évek óta kiemelt támogatója a magyarországi kutatási és oktatási intézményeknek, a műszaki tudástranszfernek, illetve duális képzés keretében részt vesz a technikus és szakmunkás szakemberek oktatásában is.

A Bosch 8500 munkavállalójával az egyik legnagyobb külföldi ipari munkaadó

A Bosch 1000 főre növelte a kutatás-fejlesztés területén alkalmazott mérnökök számát, ami nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a vállalat dolgozóinak összlétszáma 2012-ben elérte a 8500 főt, ez az eddigi legnagyobb munkavállalói létszám a társaság hazai történetében. A Bosch 2012-ben félezer új munkahelyet teremtett, a cégcsoport Magyarország egyik legnagyobb külföldi ipari munkaadója.

A magyarországi Bosch-csoport ötödik alkalommal kapta meg a Legvonzóbb Munkáltató díját az Aon Hewitt humánerőforrás-tanácsadó és az AIESEC Magyarország által végzett országos felmérés alapján. Emellett a vállalat teljesítményét belső elismeréssel is díjazták 2012-ben: a miskolci autóipari gyár által előállított eBike meghajtásrendszer – amelybe a hatvani Bosch gyár által készített elemek is kerülnek – a vállalatcsoport rangos nemzetközi innovációs elismerésében részesült.

Az új fejlesztési központ 30 milliárd forint értékű beruházása terv szerint halad

2012-ben a Bosch összesen 35 milliárd forint értékben valósított meg beruházásokat Magyarországon, beleértve olyan új gyártósorok telepítését, amelyek a hatvani, egri és miskolci gyártóüzemek kapacitását egyaránt bővítették. A tavalyi év legfontosabb beruházása a magyarországi központi bázis és fejlesztési központ építése volt, 30 milliárd forint értekben. Az első épületet 2013 nyarán adják át, és idén áprilisban letették a beruházás második ütemének alapkövét. Az építkezés 2015-ben zárul.