Inbus vagy imbusz, vagy esetleg más?

A közismert, hogy az imbuszkulcs az imbuszcsavarok, azaz belső kulcsnyílású csavarok szerelésére alkalmas, amelyek feje hatszögletű besüllyesztéssel rendelkezik. Vajon honnan származik ez az egyáltalán nem ősmagyarnak tűnő megnevezés?

Európa egyes részein a Unbrako-kulcs vagy „Umbrako-kulcs” néven ismert, az SPS technologies 1911-ben bevezetett védjegye után. Olaszországban Egidio Brugola szabadalmaztatta, 1926-ban Brugola-kulcs néven. Angol nyelvterületen az eszköz az Allen Manufacturing Company (Hartford, Connecticut) védjegyéről ismert, akik 1943-ban jegyezték azt be, így tehát Nagy-Britanniában és Észak-Amerikában Allen-kulcs néven ismerik.

A kulcs német neve INBUS-kulcs. Az Inbus név a német gyártócég, Bauer & Schaurte Karcher (Neuss) védjegye volt. Az INBUS az Innensechskantschraube Bauer und Schaurte rövidítéséből származik. A szerszámot 1936-tól forgalmazták. Német nyelvterületen fajtanévvé vált. A magyar szakik átvettéka nevet, de a könnyebb kiejtés miatt „elhallották”, így az inbus-ból imbusz lett.

Forrás: Wikipedia