Ellenzi Ferdinand Porsche emlékművét szülőfalujának lakossága

Ellenzi az észak-csehországi Vratislavice nad Nisou (a település német neve Maffersdorf) lakossága, hogy Ferdinand Porschénak, a legendás autótervezőnek és a Porsche autógyár alapítójának emlékműve legyen szülőfalujában. A helyi lakosok többségének véleménye szerint Porschénak náci múltja van, a 2. világháború idején magas rangú SS-tiszt volt, ezért nem érdemli meg, hogy szülőfalujában, amely ma az Észak-Csehország metropolisának számító Liberec elővárosa, emlékműve legyen.

A Porsche-emlékmű kialakításáról a helyi kulturális központban tavaly tavasszal döntött az önkormányzat, s az azóta is éles viták tárgya. Az emberek szerint a vratislavicei emlékműnek nem a világhírű autógyárra és autóra, hanem egy helyi lakosra kellene emlékeztetnie, aki azonkívül, hogy tehetséges tervező volt, lepaktált a nácikkal és gyáraiban olcsó munkaerőként koncentrációs táborok foglyait alkalmazta.

A Ferdinand Porsche náci múltjával kapcsolatos dokumentumokat az emlékmű ellenzői februárban átadták a polgármesternek, aki továbbra is támogatja a kezdeményezést.

„Az emlékhely kialakításával elsősorban a tervező zsenialitását akartuk kiemelni, hiszen falunk szülöttéről van szó” – nyilatkozott Lukás Pohanka polgármester. Elismerte, hogy az emlékműre felkerülő szöveg tervezetében Porsche náci múltjára való utalás nem szerepel. Ígéretet tett azonban arra, hogy a problémát megoldják. A készülő emlékmű a Desítka (Tízes) elnevezésű korszerű vratislavicei kulturális központ része. Jelenleg a modern építészeti megoldású központban rendszeres időközökben cserélődő három-három Porsche márkájú személygépkocsi is ki van állítva, amelyeket a német gyár kölcsönöz a településnek. Az épületben rendszeresen filmeket vetítenek az autógyár történetéről, illetve a Porsche kocsikról, ami igen népszerűvé tette a központot. 

„Kétségtelenül ellentmondásos személyiség. Biztos, hogy nem volt háborús bűnös, de eszét és ismereteit a harmadik birodalom szolgálatába állította, s magas tisztségeket is viselt” – jelentette ki Porschéről Jirí Krízek, a libereci Észak-csehországi Múzeum igazgatója.