Stretch Fit hosszbordás szíj szerelése Gates célszerszámokkal

Szíj hajtások fejlődése

A feszítő nélküli hosszbordás szíj hajtások kifejlődését, a motortérben rendelkezésre álló hely szűke, valamint a minél kompaktabb motorok igénye alapvetően az autógyárak részéről idézték elő. A gyártási költségek folyamatos csökkentésének kényszere meggyorsította a hajtások fejlődését, hiszen alapvetően a kevesebb alkatrész kisebb előállítási költséget is eredményez. A feszítő nélküli hosszbordás szíj hajtások speciáls elasztikus hosszbordás szíjjal működnek. Ezen elasztikus hosszbordás szíjak kifejlesztésének igénye nagy kihívást jelentett az olyan autógyári beszállítoknak mint a Gates, hiszen olyan szíjat kellett megalkotni, amelyik a hagyományos hosszbordásszíjhoz hasonló feszességet biztosít, csak szíjfeszítő használata nélkül. Ezen kívül a szíjnak rugalmasnak kell lennie, hogy megnyúlhasson, és ezáltal a szíjtárcsára feszerelhető legyen. Ezen igényeknek megfelelően a Gates tervező mérnökei létrehozták a Stretch Fit™ termékcsaládot, amivel most bővítésre kerül a autószervizek számára ajánlott Micro-V® XF hosszbordás szíj knálat.

A Micro-V® XF Stretch Fit™ termékcslád speciális polyamide teherviselő szállal rendelkezik, ami hosszútávon megfelelő szíjfeszességet biztosít a kívánt hajtóerő átviteléhez, valamint eléggé rugalmas, hogy könnyen, egyéb részegységben okozott kár nélkül, felszerlhető legyen. Ugyanakkor a szíjfezsességnek elég lazának kell lennie ahhoz, hogy működés közben ne károsítsa a hajtás részegységeit.


Felszereléshez szükséges célszertszámok

Az elasztikus illetve rugalmas névből az a tévhit származhat, hogy ezek a szíjak, egyszerűen kézzel felszerelhetők. Ez természetesen nem igaz. Ezt azok a szervizek tapasztalták leginkább, akik a felszereléshez szánt nem megfelelő célszerszámokkal kísérletezve próbálták felszerelni az általában gyári javítási technológia szerint ollóval levágandó és minden megbontásnál újra cserélendő szíjat. Ezen műveletek közben nem egyszer „parkoló pályára” helyezve az eldobható szerszámot, hatalmas erőfeszítéssel, esetleg szíjat vagy egyéb alkatrészt is károsítva (tervező saját személyét, valamint felmenő ági rokonságát is megdicsérve) sikerül csak feszerelni a szíjat.
Mint oly sok más műszaki megoldásnál a megfelelő célszerszám használata a Stretch Fit™ termékcsalád esetében is megkönnyíti és meggyorsítja a szerelő munkáját.


Többször használható és univerzális

Jelenleg a piacon elérhető gyari célszerszámok általában motor specifikusak, eldobhatóak (tehát mindössze egyszer használatosak), nem egyszer bonyolultak és nem sokat segítenek a szíj felszerelésében. A Gates jelenleg két olyan többször is felhasználható, univerzális célszerszámot ajánl (SFT001 és SFT003 néven) amelyek a meglévő alkalmazások 80%-át lefedik. Ezzel jelenleg a Gates az iparágban egyedülálló megoldást kínál a Stretch Fit™ szíjak szereléséhez.

A felszereléshez szükséges célszerszám mellett általában három különböző méretű csavar is található, amelyek a szíjtárcsa kivitelétől függően használatosak, a célszerszám megfelelő stabilizálásához a felszerelés alatt (bizonyos szíjtárcsáknál egyik csavar sem szükséges). A szerszám és a csavarok egymás mellett egy robosztus, mechanikai sérüléseknek ellenálló kivitelű csomagolásban kerültek elhelyezésre. Mivel a célszerszámok nem csak egy motortípushoz készültek, valamint többször is felhasználhatóak, ezért a szíjaktól külön kerülnek értékesítésre. Azt, hogy melyik célszerszám illetve csavar szükséges az adott szíj felszereléshez, a szíj papírcsomagolását kifordítva látható szerelési útmutatókból mindig egyértelműen meg lehet tudni.


Szíj specifikus szerelési utasítás

A Gates szíjspecifikus szerelési útmutatót biztosít minden Stretch Fit™ hosszbordás szíjhoz. Ezek az utasítások a szíj papír csomagolásának belső (eltépés nélkül nem látható) oldalán találhatóak. Miután kivettük a szíjat a dobozából, tépjük el a csomagolást, és fordítsuk meg a hátoldalára. Az utasításból megtudhatjuk, hogy melyik célszerszám és melyik dobozban lévő csavar használata ajánlott az adott szíj felszereléséhez. A szükséges cészerszám használata megtalálható a www.gatesautocat.com webkatalógusban, valamint a papírkatalógusokban is.


Hogyan cseréljünk ki egy Stretch Fit™ szíjat

1: A szíj csomagolásának belső oldalán megtalálhatjuk, hogy melyik célszerszám szükséges a felszereléshez, valamint azt hogy melyik csavart használjuk a szerszám stabilizálásához a szíjtárcsa oldalán. Ha valamelyik csavar szükséges, az A, B vagy C pozícióval kerül meghatározásra, hogy melyik lyukba szükséges, az adott csavart behelyezni.

 


2: A felszerelés megkezdése előtt a csavar elő-beállítása szükséges. Helyezzük fel a szerszámot, hogy az oldala érintse a tárcsa oldalát, és csavarjuk be a csavart addig amig a csavar eléri a tárcsa belső falát, és a szerszám stabilan álljon. Ne legyen hely sem a tárcsa és a csavar, sem a tárcs és a szerszám között.


3: Helyezzük fel a hajtás többi elemére a Stretch Fit™ szíjat!

 
4: Helyezzük fel a szerszámot a tárcsa és a szíj közé, és tartsuk határozottan!


5: Használjuk a megfelelő szerszámot (a szerelési utasításnak megfelelően) a szíjtárcsa forgatásához, miközben a folyamatosan a helyén tartjuk a célszerszámot!

 
6: A forgatás közben biztosítsuk, hogy a szíj hátoldala felénk álljon, a szíj bordázatának sohasem szabad felénk fordulnia!


7: Folytassuk a forgatást, ameddig a célszerszám elválik a szíjtól!


8: Ellenőrizzük, hogy a szíj megfelelő helyen van, mindegyik borda a tárcsán belülre került!

 
9: Ha valamely borda (vagy bordák) tárcsán kívül helyezkednek el, forgassuk a tovább a tárcsát, a szíj oldalát óvatosan a hüvelykujjunkkal befelé nyomva! A szíj ezek után a tárcsán belülre, megfelelő helyre fog kerülni.

 
Konklúzió

Az új Micro-V® XF Stretch Fit™ hoszbordás szíj programmal a Gates az autószerelő műhelyek számára szeretne egy professzionális megoldást kínálni az elasztikus hossszbordás szíjak által hajtott kiegészítő berendezések szereléséhez és alkatrészellátáshoz. Ezt az iparágban egyedülálló módon, mint rendszer beszállító, könnyedén és többször használható szerszámok segítségével javasolja, ezzel valódi segítséget kínálva a szerelők munkájának megkönnyítéséhez. A Stretch Fit™ termékcsaládot kiegészítően, a segédberendezés hajtásokhoz ajánljuk a teljes rendszer elemeit, úgy mint: Micro-V® XF hosszbordás szíjak (kizárólag EPDM gumiból, aminek tartóssága hő rezisztivitása jóval nagyobb, mint a hagyományos minőségű hosszbordás szíjaknál), DriveAlign® szíjfeszítő szerkezetek, Micro-V® XF hosszbordás szíj készletek. A mindezt kiegészítő szükséges műszaki, igény szerint helyszíni, segítségnyújtással (Műszaki segítségnyújtás: Dornbach Péter – peterd@gates.com), hogy biztosítva legyen az ön számára a megbízható, hosszú ideig hibamentesen működő szíjhajtás rendszere. Az összes alkalmazást, illetve típus specifikus cikkszámokat a www.gatesautocat.com napi frissítésekkel tartalmazza. A feszítő nélküli elasztikus hosszbordás szíjat a cikkszám utáni SF rövidítés jelenti, pl.: 5PK692SF.