Járművön használható fékcső-peremező készlet

A fém fékcsövek végei kúpos, önzáró kialakításúak, melyek feladata – hollanderes rögzítéssel – a tömítés. A tökéletes tömítés elengedhetetlen a fékrendszer megfelelő működéséhez. Peremfajtától függően a kötés csak minimális szögkitérést enged meg a peremes csővezeték és a csatlakozó elem tengelye között, ezért összeszerelésnél ügyelni kell az egytengelyűségre! A rosszul illesztett fékcső peremes csatlakozása nem tömít megfelelően, a fékkörben jelentkező nyomásveszteség pedig a fékrendszer hatásosságát rontja, szélsőséges esetben akár teljes mértékben hatástalanná is válhat.

Ügyeljünk arra, hogy az acél fékcsövek külső, korrózióvédő rétegét sem peremezés, sem tisztítás, sem szerelés közben (különösen a rögzítő hollandi anya környezetében) ne sértsük meg! A fékcső falvastagsága 0,75 - 1 mm (fajtától függően), azaz kismértékű korrózió is okozhat fékcső-lyukadást a fékrendszerben történő, hirtelen kialakuló nyomáscsúcsok, illetve a kavitáció következtében. A fékcső-peremező célszerszám készletet (Art. Nr.: 6133213 és Art. Nr.: 6133214) a PICHLER Werkzeug, innsbrucki székhelyű osztrák cég fejlesztette és gyártja.

 

 

1. Előkészületek a peremezéshez: a fékcső végződését csővágó segítségével vágjuk le síkban, majd a cső külső és belső élét sorjátlanítsuk ügyelve arra, hogy a korrózióvédő réteget ne sértsük meg!

2. A képen látható szabványos peremezett csővégződéseknek (DIN (6), SAE (1,7)) megfelelően különböző irányból kell a fékcsövet az alapkészülékbe bedugni.

3. Vagy az ütköztető elemet, vagy az alapkészülékből kicsavarozott nyelet ütközésig a készülékbe tolva pozícionáljuk a készülékben a csővezetéket, majd húzzuk meg a leszorító anyákat a készülék tetején!

4. A kiválasztott peremező elemet (DIN vagy SAE) csavarozzuk be a menetes présadapterbe. Az adapter csavarját csavarjuk ki addig, míg az adapterből kiálló csap fel nem ütközik a nút csavar felőli oldalán.

5. A beállított présadaptert a becsavart peremező elemmel csavarozzuk be a megfelelő oldalról (DIN vagy SAE szerint változik) a peremező készülékbe kézzel, az O-gyűrű felütközéséig! Ezután csavarjuk befelé a présadapter csavarját óvatosan, ameddig a peremezés el nem készül, azaz a csap a nút másik végén fel nem ütközik. A művelet elvégzése után oldjuk az adapter csavarját, majd csavarjuk ki a présadaptert a készülékből!

6. Amennyiben egy SAE szabvány szerinti dupla peremes csővégződést szeretnénk kialakítani, akkor a csővezetéket az alapkészülékben rögzített állapotában kell hagynunk, és a 7-es jelű peremező elemmel a fent vázolt metódust újra végig kell csinálnunk!

7. A művelet befejeztével oldjuk a présadapter csavarját, majd csavarozzuk ki addig, amíg a csap fel nem ütközik újra a nút csavar felőli oldalán! Ezután a présadaptert szereljük le az alap készülékről!

8. Oldjuk a leszorító anyákat! Az alapkészülék felső pogácsáját húzzuk felfelé és vegyük ki a helyéről a peremezett csővezetéket!

 


Az ábramagyarázatot a cikkhez mellékelt pdf fájlban találja, melyet kizárólag előfizetőink és on-line előfizetőink érhetnek el!


A különböző peremezett csővégződésekhez használandó peremező elemek