Autotechnika szakfolyóirat
Autotechnika szakfolyóirat
2020. augusztus | Olvasson bele!

Csere helyett javítás

Sokszor érezhetjük úgy, hogy a javítóműhelyekben már nem javítás folyik, hanem a meghibásodott alkatrészek cseréje. Sokszor a legkisebb alkatrészek hibája az egész modul cseréjével oldható meg. Ez főleg idősebb járművek esetén kényes probléma, hiszen az autó piaci értéke összevethető a javítási költséggel. Gyakori probléma a féknyerget tartó menet meghibásodása. Hogy ne kelljen szétszedni a kerékagyat és kicserélni az öntvényt, a PICHLER cég elkészített egy féknyeregtartó menetjavító szettet.

Biztos minden autószerelő szembesült már olyan rozsdás, megszakadt menettel, ami nemcsak a szereléshez szükséges időt növeli, de nem várt alkatrészbeszerzést igényel. Ilyen lehet a csonkállvány féknyeregtartó menete, melynek javítására a PICHLER cég egy teljes készletet kínál, amivel a hibás menet kifúrható és gazdaságosan javítható.

A féknyereg és a féktárcsa leszerelése után az egyik menetet a sablon nélkül kell felfúrni. A csonkállvány megtisztítása után fel kell helyezni a vezetőcsapot és a járműspecifikus fúrósablont. A hibás menetet ezután a speciális lépcsős fúrófejjel kell kifúrni, amely kialakítása révén eltávolítja a sorját. A sablon levétele után a menetes hüvelyt a rézgyűrűvel együtt a húzatólemez és a vezetőcsap segítségével kell az új furatba behúzatni, majd a menetét menetfúróval utánmunkálni. Ezután az előírt módon vissza kell helyezni a fékbetéteket és a féknyerget, a csavarokat pedig az előírt nyomatékra meghúzni.

A PICHLER 61344150 szett 3 méretben kínál fúrósablont, melyek a különböző márkák eltérő furattávolsága miatt szükségesek:

– VW/Audi 91,0 mm

– OPEL 94,0 mm

– FORD 105,0 mm

Mindegyik menetes hüvelyben M9x1,25-ös menet található, így a szett a következő típusokhoz használható:  Audi A2, A3, A4, A6, VW Passat `94-, Golf IV, Variant, Bora, Beetle, LT97 -`02, megegyező Skoda és Seat modellek, Opel Astra G, Ford Focus.

hirdetés

A 16 részes szett teljes tartalma:

– 1 db speciális lépcsős fúrófej,

– 1 db menetfúró (TiN-bevonat) M9x1,25,

– 10 db menetes hüvely és rézgyűrű,

– 3 db fúrósablon VW/Audi, Opel, Ford,

– 1 db imbuszkulcs SW7.

Az eljárással sok idő és költség megspórolható, valamint ösztönzi a szakembert arra, hogy csak a hibás részt javítsa, feleslegesen ne cseréljen ki alkatrészeket.

A PICHLER szerszámok magyarországi importőre:

Puma Tools Autóipari Szerszámkereskedelem
Webáruház: www.pumatools.hu 2
141 Csömör, Major út 19.
E-mail: info@pumatools.hu
Tel./fax: (+36) 28/446-888.
Mobil: (+36) 30/9489-232.
Nyitva tartás: H – P: 08.00 – 17.00-ig.


Kapcsolódó dokumentum:


56


Tetszett a cikk?

hirdetés

hirdetés