Nagy László gőzerővel készül az oroszországi megmérettetésre

Mintha csak tegnap lett volna március 13-a, amikor is kiderült, hogy Nagy László fogja képviselni Magyarországot a WorldSkills 2019 Kazán megmérettetésén autószerelőszakmában. A kétfordulós válogatót követően megkezdődött a felkészülés időszaka, melynek első harmadán már túl is van Laci.

A WorldSkills 2019 Kazán a második olyan nemzetközi esemény, ahol magyar autószerelő is versenyez. Tavaly Hasza Attila 10. helyezést ért el a hazai rendezésű Európa-bajnokságon (EuroSkills 2018 Budapest), most Nagy Lászlón a sor, hogy bizonyítsa rátermettségét és szaktudását. A világbajnokság nagyon hasonló az európai megmérettetéshez, de sok szempontból nehezebb verseny elé nézünk: a korhatár 23 év, ami a hazai autós szakképzési rendszer miatt még egy nem végzett technikusi kor, a munkatapasztalatok legtöbb esetben még hiányoznak. Az intenzív felkészülés alatt a cél, hogy a versenyig a lehető legtöbb és legsokrétűbb tudást szívja magába a versenyző, miközben a versenyen előforduló lehetséges feladatokra is összpontosítani kell. Az autószerelőszakmában nem tudni, hogy milyen márkájú, évjáratú vagy motorú autón kell dolgozni, így a felkészülés során a lehető legtöbb járművön különböző diagnosztikai eszközöket is ki kell próbálni, hogy minél kevesebb idő teljen el egyegy rendszer megismerésével.

A versenyszám és a Skills-program szervezője a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a szakmai szponzor az X-Meditor Kft., aki biztosítja a felkészítés hátterét, a szakma pedig idén is megmutatta, hogy a kamara által biztosított 120 napot hasznosan, sokrétű szakismeret-átadással tudja feltölteni. Nagy László felkészülése a szó tágabb értelmében nem most kezdődött, hiszen nagyapja műhelyében „nőtt fel”, ott kezdődött a szakma iránti elköteleződés és szeretet. A felkészülési időszak során is visszajár Laci, hiszen még mindig tud valami újat tanulni a jól ismert műhelyben, nem mellesleg az „országjárás” során a megszokott hely, és a családias környezet jót tesz az új információk fogadására, ülepítésére. Az első segítő szándékú jelentkező a felkészítésben a debreceni Papp Autószerviz volt, ahol Papp Zoltán autószerelő-mester mellett leshette el Laci a szakma fortélyait. Az AOE tiszteletbeli tagja nagyon sok célszerszám használatát mutatta meg a fiatal szakembernek, emellett diagnosztikával, elektronikai problémák megoldásával is foglalkoztak. A Robert Bosch Kft. és az Autószerelők Országos Egyesülete is felajánlotta, hogy a tanfolyamain részt vehet Laci, így jármű-elektronika, komfortelektronika, benzinbefecskendezés, elektromos és hibrid járművek, automata váltók és részecskeszűrő témakörökben. A tanfolyamok előnye, hogy nemcsak elméleti, hanem gyakorlati tudást, méréseket is tartalmaznak, melyeket a versenyen is el kell tudni végezni. A hibrid járművekkel kapcsolatos AOE-tanfolyam azért is előnyös, mert idén először lesz hibrid járműves modul a versenyen.

A jármű-diagnosztika területén jártas kollégáknak nem kell bemutatni Besze Sándort és Gábort, az injektor. hu oldalon és az Autótechnikában is fellelhetők szakmai soraik, hibafeltárásuk különleges esetei. Az ott töltött idő alatt az oszcilloszkóp használata és a méréstechnika volt az elsődleges téma, hiszen a több év alatt kitapasztalt és felépített diagnosztikai módszer (protokoll) segíti a folyamatokban való gondolkodás elsajátítását, ami csökkenti a munka elvégzéséhez és a hiba megtalálásához szükséges időt.

A felkészítés több helyszínen folytatódik, szeretnénk megköszönni mindenkinek, aki hozzájárul a szakmai felkészítéshez és megalapozza a versenyt egy jó eredmény lehetőségével.