Előfizetek 2023 augusztus
Olvasson bele!
Autótechnika digitális folyóirat

Előfizetek 2023 augusztus
A főszerkesztő üzeni
NAGY SZAVAKBÓL VAN ELÉG – a dolgok azonban a részleteken múlnak

Lassú munkához idő kell, és arra is vigyázzunk, hogy tévedéseink kijavításához, újabb tévedések átvezetéséhez és megmagyarázásához is legyen ráhagyásunk. Tudja ezt az EU is, megfontolt rendeletalkotó.

Tovább

Az Európai Bizottság elindította régóta várt környezetbarát teherszállítási csomagját, a Green Deal kezdeményezést, amelynek célja a közúti közlekedés kibocsátásának jelentős csökkentése. Az ACEA kritikus szemmel nézve részletesebben bontja ki az Európai Bizottság csomagját, és elmélyül abban, mit jelent legújabb javaslata az európai autóipar számára.

Aki járja autópályáinkat, teherautóból álló mobil falak mellett megy kilométereken keresztül, kis szünet, majd a dolog ismétlődik. Sokunkban felmerül, hány évtized fog kelleni ahhoz, hogy ezek klímabarátabbak legyenek, hol fognak ezek töltőhöz jutni és milyen villamos hálózat és teljesítmény kell hozzá. A haszongépjármű a gazdaság alapvető része, ezzel nem lehet kísérletezgetni, nem vagyunk olyan gazdagok, hogy ebben megengedjünk akár csak kisebb tévedést is. A nulla kibocsátású járművek nagyobb tömeget, tengelyterhelést és helyet igényelnek. A súlyokról és méretekről (W&D) szóló irányelv felülvizsgálata hozzájárulhat a hagyományos hajtású járművekkel egyenlő versenyfeltételeinek megteremtéséhez, ezt a kiigazítást az európai teherautó- és buszgyártók kérték.

A zéró emissziós nehézgépjárművek (HDV) extra tömeg- és hosszengedménye fontos lépés a helyes irányba; ez azonban csak akkor támogatja az iparág zéró emissziós átállását, ha a maximális tengelyterhelések növekedésével jár együtt.

A gyártók üdvözlik a zéró károsanyag-kibocsátású járművek maximális tömegének négy tonnával történő emelését a nehéz-tehergépjárművekre jelenleg engedélyezett 40 tonnás határértéken felül. Ez nemcsak kompenzálja a nehezebb, zéró emissziós technológiákat, mint például az akkumulátorokat (és így a nehezebb járműveket), hanem lehetővé teszi a plusz hasznos terhet is, azaz egy teherautó több rakományt tud szállítani, mivel ezek a technológiák idővel könnyebbek lesznek. A Bizottság több hiányosságot is felismert a meglévő W&D irányelvben, például a hosszabb és nehezebb járművekre vonatkozó eltérő szabályokat tagállami szinten, amelyek negatívan befolyásolják a szállítás hatékonyságát. A tagállamok közötti harmonizált szabályok enyhíthetik a határokon átnyúló szállítás jelenlegi akadályait a teherautó- és buszgyártók előtt.

Az autógyártók most felszólítják a Parlamentet és a Tanácsot, hogy ne késleltesse a W&D javaslatot, és tegyen gyors előrelépést a zéró kibocsátású teherautók és buszok piaci bevezetését akadályozó akadályok felszámolásában.

Az ACEA folyamatosan rámutat azokra az új uniós szabályokra, amelyek ellentétesek vagy megkettőznek a meglévő szabályokkal. Legyen szó a nehéz-tehergépjárművekre (HDV-k) vonatkozó CO2 -szabályokról, a megújuló energiáról szóló irányelvről (RED), az üzemanyag-minőségi irányelvről (FQD), az EU akkumulátor-előírásairól, az LCA-ról és a kellő gondosság szabályairól, a kibocsátások mérésére vonatkozó követelményeknek összhangban kell lenniük más szabályozásokkal.

A Bizottság emellett közzétette a közlekedési szolgáltatások üvegházhatású gáz kibocsátásának elszámolására vonatkozó javaslatát – az úgynevezett CountEmissions EU rendeletet. A javaslat azonban potenciális buktatókat jelenthet a járműgyártók számára.

Ahogy az ACEA korábban is hangsúlyozta, a jogalkotóknak jobban figyelembe kell venniük a teher- és személyszállítási különbségeket. A jogalkotóknak azt is fel kell ismerniük, hogy a közlekedésből és a logisztikából származó kibocsátások számlálása nem egyszerű feladat. A súlyokról és méretekről szóló irányelv, valamint a CountEmissions szabályok szintén olyan időszakban jönnek létre, amikor az európai gyártók egyre növekvő külföldről érkező versenynyomással és egyre növekvő hazai szabályozási kihívásokkal néznek szembe. 

 

Forrás: https://www.acea.auto/news/greening-freight-transport-package-what-does-it-mean-for-eu-auto-makers/

Tartalom