Előfizetek 2020 március
Olvasson bele!
Autótechnika digitális folyóirat

Előfizetek 2020 március
A főszerkesztő üzeni

VIVÁT AZ ONLINE! MARADJ VONALBAN!

Tovább

Ez mit is jelent pontosan? Egy számítógép világhálózatban (felkapcsolódva) történő használati módja. Egyáltalán nem túlzás: a világ részesévé váltunk. Egy emberéletben mérve is töredék idő alatt. Az én munkámat a Google-korszak nagyon megkönnyítette, örülök, hogy megérhettem. A lehetőségeim korábban elképzelhetetlenül bővültek. A világ könyvtárai a dolgozószobámba költöztek, vagy a vonatra, ha tanítani megyek… A múlt század ’60-as,’70-es éveiben napokat ültünk könyvtárakban, jegyzeteltünk, másológépek sem voltak.

Azt már néhány évtizede tudjuk, hogy a világháló milyen nagyszerű információforrás, már azt is, hogy nélkülözhetetlen, élvezzük mérhetetlen pozitív oldalát, de azt is tudjuk, hogy negatív hatása sem kevés. Megkönnyíti az életet, ha okosan használjuk. Már nincs tudás- és ismeretmegszerzésben vagy munkavégzésben hátrányos vagy elzárt terület földrajzilag és minden más vonatkozásban. Óriási jelentőségű dolog ez. Tudjuk, hogy mi mindent (és mit nem) érünk el, és azt is, hogy mi is nyitott könyvvé váltunk. Magunk és eszközeink pedig rendkívül sérülékenyek lettek.

Általánosságban is igaz, hogy valami az értékét és hátrányát akkor mutatja meg igazán, ha kényszerhelyzetbe kerül. Használatának tényleges szükségessége ilyenkor mutatkozik meg.
A COVID-19 elhozta ezt az időt.
Azt látjuk (sokan vagyunk így), hogy a világhálón lógás, elsősorban a fiatal „népek” körében, többnyire időkitöltő pótcselekvés: játék, csetelés, zenehallgatás, hogy csak az ártatlan elemeit nézzük. Magánvéleményem: semmivel sem lettek ezzel többek, sőt a lebutító hatás sem elhanyagolandó. Ez persze nem fog megváltozni. Vannak dolgok azonban, melyek talán, vagy inkább biztos, hogy 2020 márciusától gyökeresen megváltoznak. A személyes kontaktusok, konzultációk, ügyféllátogatás, az oktatás, ebben, mint mondjuk, a kontaktórák, a szakmai rendezvények és szakképzések rendeleti „tollvonásra” lehetetlenültek, megszűntek.

The show must go on, de online.

Az autotechnika.hu oldalunk, átlagban havi 80 ezres látogatottsággal, azt mutatja, hogy komoly szakmai figyelem fordul felénk. Az Autótechnika folyóirat online-előfizetése jobban növekszik, mint a nyomtatotté. Mi is erősítünk! Nem kell új dolgokat kitalálni, a formák adottak. A kommunikációt kell intenzívebbé tenni tartalomszolgáltatói és felhasználói oldalról. A mi receptünk: hatványozottan érdemi szakmai tartalommal szolgálni. Az iparág ellátói is üzleti ajánlataikkal ehhez tudnak a legjobban csatlakozni.

Ki tudja, mit hoz (még) ez a kényszerhelyzet? Reméljük, nem tart örökké, de tanulságai, kényszer szülte hasznos elemei tovább élhetnek. A köz- és felsőoktatásban sokat beszélünk az e-learningről. Van, de inkább nincs. Most derült ki igazán, a „király meztelen”. Kapkodás van, álmegoldás. Ha valamennyire kiforrnának a módszerek, lennének tartalmak, az hatással lehet a jövő közoktatására is.

Trendtörések tanúi vagyunk: optimista várakozások pesszimistára változtak. A világgazdaság még fel nem becsülhető kárt szenved. Átrendezi-e ez vajon a gazdasági térképet? Van, mitől tartanunk.
Minden rosszban van valami jó – mondja a történelmi tapasztalat. Azt, hogy ebben mi lehet, még nem tudjuk. Egy idősebb barátom, félelemből, hogy nem tud az orvoshoz eljutni, áttért az egészséges életmódra…
Erősödhetnek a már létező folyamatok, gyakorlatok. Ilyen a távügyintézés kizárólag online módszere. Még a klímaváltozásra is hatással lehet. Kevesebb mozgás, kevesebb energiafelhasználás, kevesebb szén-dioxid-kibocsátás. Sőt, kisebb a balesetek kockázata.
Vigyázz magadra és maradj vonalban!

Tartalom